Makro: Obama uvítal růst pracovních míst v soukromém sektoru

08.11.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Americký prezident Barack Obama v pátek prohlásil, že nová pracovní místa v soukromém sektoru a pokračující trend růstu zaměstnanosti jsou pozitivní...

...signál pro ekonomiku. Současně připustil, že situace na pracovním trhu není dobrá. Obama uvedl, že soukromý sektor generuje nepřetržitě nová pracovní místa deset měsíců a od ledna zaměstnanost vzrostla o 1,1 milionů.

“Míra nezaměstnanosti je navzdory stimulačním opatřením stále nepřijatelně vysoká. Tato krize způsobila velké útrapy milionům lidí, kteří ztratili práci. Musíme pokračovat v našem úsilí zvrátit tento nepříznivý stav vytvářením pracovních míst a urychlením hospodářského růstu. Nebudu spokojený, dokud každý, kdo hledá práci, jí nebude schopen najít,“ uvedl prezident a dodal, že připraven podpořit jakýkoliv smysluplný návrh jak oživit ekonomiku.

Ministerstvo práce USA v říjnu oznámilo, že se počet pracovních míst v nezemědělském sektoru zvýšil o 151 tisíc, po revidovaném poklesu o 41 tisíc v září a 1 tisíc v srpnu. Úřad zpětně revidoval údaj za srpen a září o 110 tisíc nahoru. Míra nezaměstnanosti setrvala beze změn na 9,6%, bez práce byl stále každý desátý Američan.

”Jedním z klíčů k vytváření pracovních míst je otevřít trhy pro americké výrobky. Ve skutečnosti stojí za každým navýšením vývozu o jednu miliardu dolarů tisíce pracovních míst a to je důvod, proč jsem stanovil cíl zdvojnásobit americký export v průběhu příštích pěti let.“ Obama se snažil bagatelizovat volební porážku a upozornit na složitější problémy než je domácí politická scéna, například na globální konkurenci, které Spojené Státy čelí.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE