Zlepšování situace na trhu práce prozatím skončilo

08.11.2010 | , Limerik
MAKRODATA A EU


Zlepšování situace na trhu práce, které bylo možné pozorovat v letních měsících, prozatím skončilo.

Podniky sice v říjnu výrazně nepropouštěly, ale uchazeči o práci nebyli podle analytiků oslovených ČTK při hledání místa příliš úspěšní. Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla pod půl milionu osob, na této úrovni byla naposled před rokem. Míra nezaměstnanosti ale zůstala na 8,5 procenta.

"Ukazuje se, že oživení ekonomiky není až tak silné, jak naznačovala předchozí čísla z trhu práce," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Utahování podmínek na trhu práce podle analytika Raiffeisenbank Pavla Mertlíka právě začíná. Jednak již skončila jarní a letní vlna nabírání nových pracovníků v průmyslu, jednak veřejný sektor v rámci úsporných opatření začíná s propouštěním. Vývoj do konce roku bude nepříznivý, dodal.

"Nezbývá než se smířit s konstatováním, že ekonomika prostě netvoří tolik nových pracovních míst proto, že ji dohnalo druhé hospodářské zpomalení," upozornila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Ministerstvo práce a sociálních věcí si podle ní vybírá na statistice jedinou pozitivní věc a raduje se, že počet nezaměstnaných klesl pod psychologickou hranici půl milionu. "My si spíš všímáme toho, že tomuto klesajícímu počtu nezaměstnaných se práce hledá pořád obtížněji. Ještě v srpnu připadalo na jedno místo 13,7 uchazeče. V září už to bylo 14,3, a v říjnu poměr roste na 14,7," podotkla.

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU