Sněmovna schválila zdanění proudu ze solárních elektráren

10.11.2010 | , Limerik
MAKRODATA A EU


Poslanci schválili novelu, která omezuje podporu fotovoltaiky.

Elektřina ze slunečních elektráren, uvedených do provozu letos a loni, bude po dobu tří let podléhat dani 26 procent. Bezplatné emisní povolenky budou zdaněny 32 procenty a zvýší se poplatky za zábor zemědělské půdy. Vláda se novelou zákona snaží odvrátit hrozbu skokového zdražení elektřiny. S omezením podpory nesouhlasí investoři do solárních elektráren, kteří se bojí, že část z nich zkrachuje.

Srážková daň se nebude vztahovat na solární elektrárny na střechách a budovách s nejvyšším instalovaným výkonem 30 kilowatt. Poslanci dnes hlasovali o několika návrzích na zvýšení této hranice, nejvyšší zněl, aby se zdaňovalo až od výkonu 200 kW. Žádný z nich ale sněmovna neschválila.

Vláda odhaduje, že kvůli podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů by mohla elektřina pro domácnosti zdražit v příštím roce o více než desetinu a pro firmy téměř o pětinu. Zákon proto zavádí dotace distributorům elektřiny, kteří musí proud z obnovitelných zdrojů vykupovat za vyšší cenu. Proud by pak podle vlády mohl zdražit shodně pro domácnosti i firmy o 5,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU