Trhy v Evropě a USA se včera rozešly

10.11.2010 | , Limerik
MAKRODATA A EU


Evropské akcie včera opět rostly a to navzdory obnoveným obavám o zadlužené periferní ekonomiky eurozóny.

Např. výnos na desetiletém dluhopisu Irska se dostal přes 8 %. Množí se obavy, že Irská vláda bude mít problém prosadit úsporná opatření na začátku prosince a bude muset časem vyhledat pomoc partnerů v eurozóně či MMF stejně jako to učinilo Řecko. Tyto informace se zatím projevily spíše na trhu dluhopisů a měn (dolar se k euru vrátil pod 1,4) a současně i na trzích drahých kovů, když zlato udrželo nový rekord nad 1400 dolary za trojskou unci, komentuje situaci na kapitálových trzích Jan Michelfeit, analytik Commerzbank.

Nicméně na akciových trzích v Evropě včera ještě panovala nákupní nálada zejména díky korporátním výsledkům. Lepší čísla včera zveřejnily firmy jako Barclays, Adecco či Vodafone. Evropské indexy tak končily v kladných hodnotách, např. Eurostoxx50 +0,79 %, DAX +0,55 %, CAC +0,82 %.

V USA byla nálada o poznání chladnější. Trh ztratil momentum po rally, kterou absolvoval díky očekávání a následnému odsouhlasení Fedem další vlny odkupu dluhopisů. Včerejší pokles v USA může naznačovat, že akciový trh by pro další růst potřeboval nějakou motivaci a v současné chvíli dochází spíše k vybírání zisků a někteří investoři již mohou čekat na korekci. Kromě toho Fed může ohlášený objem 600 miliard případně i snížit, což by trh určitě vnímal s nelibostí. Samotný fakt další finanční injekce do ekonomiky také nevoní úplně všem a vyvolává obavy, že inflaci, ke které tento krok s největší pravděpodobností povede, nemusí být následně Fed schopný včas dostat pod kontrolu. Navíc v noci na dnešek Čína zklamala svými daty o objemu importu. To dopadlo zejména na akcie komoditních společností a ve středu po otevření i na akciové trhy v Evropě, které zároveň dohánějí včerejší minusové zavření trhů v USA (např. S&P500 -0,81 %, DJIA -0,53 %, NASDAQ -0,55 %).

Dnes nás čeká pokračování výsledkové sezóny, z větších firem stojí za zmínku např. Tesco či Babcock&Wilcox. Z makrodat pak data o počtu nových a přetrvávajících žádostí o podporu v nezaměstnanosti, která budou očekávaně pod drobnohledem investorů vzhledem k tomu, že právě nezaměstnanost je jedna z věcí která ekonomiku Spojených států trápí v současné době nejvíce.

Autor článku

Články ze sekce: MAKRODATA A EU