Izraelci pomůžou nastartovat miliardová centra výzkumu a vývoje v ČR

10.11.2010 | , CzechInvest
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


9.11.2010 Jak naplno využít potenciál rodících se center výzkumu a vývoje? Na to se budou kolegů během Česko-izraelských technologických dnů ptát zástupci projektů CEITEC, BioMedReg a ICRC. CzechInvest ve spolupráci s českou ambasádou v Tel Avivu naplánoval dvě desítky jednání na špičkových izraelských pracovištích, které mají pomoct efektivně využít prostředky z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Právě OP VaVpI vznik těchto center platí.

„Díky projektům jako CEITEC, BioMedreg nebo ICRC by se Česká republika mohla brzy dostat na špici v žebříčku evropských zemí, které nejenom že mají skvělý výzkum a vývoj, ale umí ho i efektivně přenášet do běžného života. S realizací projektů takových rozměrů ale zatím nemáme dostatečné zkušenosti. Na rozdíl od Izraele, který je svými úspěchy v oblasti výzkumu nových technologií a jejich transferu do praxe světově proslulý. A to je právě ten důvod, proč jsme jednání českých center excelence naplánovali právě s Izraelci,“ říká generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek.

Zástupci středoevropského vědecko-výzkumného centra excelence CEITEC, Mezinárodního centra klinického výzkumu ICRC a projektu BioMedReg, který se zaměřuje zejména na studium mechanismů vzniku, diagnostiky a léčby nádorových a infekčních onemocnění navštíví během tohoto týdne přední izraelské výzkumné ústavy a univerzity. Sejdou se se svými protějšky z technologického institutu a univerzity Technion v Haifě, Weizmannova institutu v Tel Avivu nebo Hebrejské univerzity v Jeruzalémě.

„CzechInvest ve spolupráci s českou ambasádou v Tel Avivu sjednal zástupcům společností CEITEC, ICRC a BioMedReg přes dvě desítky jednání s izraelskými partnery. Řeč by měla být třeba o sdílení zkušeností s řízením výzkumných projektů, transferu technologií nebo o pořádání výměnných stáží vědeckých pracovníků z Česka a Izraele,“ vysvětluje Petr Solil z odboru podpory výzkumu a vývoje agentury CzechInvest.

Zástupci Ústavu molekulární a translační medicíny, který se buduje v rámci projektu BioMedReg se chtějí v laboratořích izraelských výzkumných pracovišť seznámit s tamními specializovanými technologiemi. „Zaměříme se na laboratorní přístroje, s nimiž pracují naši izraelští kolegové. Na základě jejich postřehů a zkušeností potom nastavíme kritéria výběrových řízení pro nákup našeho vlastního vybavení tak, abychom dostali to nejlepší, co bude možné v danou dobu a v daném objemu peněz pro BioMedReg nakoupit,“ odkrývá plány Marián Hajdúch, vedoucí projektu BioMedReg.

Agentura CzechInvest se v rámci technologické mise do Izraele zaměří i na propagaci programu GESHER/MOST. Ten podporuje spolupráci izraelských a českých výzkumných a vývojových firem, mezi něž do roku 2016 rozdělí 600 milionů korun. CzechInvest program představí třeba na konferenci NanoIsrael 2010, kde osloví firmy z oblasti bio a nanotechnologií, izraelské podnikatelské svazy nebo vědecké a výzkumné instituce. Jednání o dlouhodobé spolupráci se zástupci podnikatelského inkubátoru Bio Jerusalem by pak měla přinést výsledky v podobě budoucí pomoci s navazováním kontaktů s firmami, které chtějí na svých projektech spolupracovat právě s českými výzkumníky a vývojáři.

Česko-izraelské technologické dny se konají od 9. do 11. listopadu 2010. Na organizaci se spolupodílí agentura CzechInvest, Ministerstvo zahraničních věcí ČR a česká ambasáda v Tel Avivu. České technologické dny jsou projektem mezinárodní spolupráce v oblasti vědy a techniky, vedle Izraele se v minulosti se uskutečnily spolu s Japonskem, Taiwanem, Koreou, Singapurem, Malajsií, Švýcarskem, Mexikem nebo Argentinou. Více informací o Českých technologických dnech najdete na www.czechtechnologydays.org.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT