Rozšíření mýtného v ČR vyvolalo spor mezi Kapschem a SkyToll

10.11.2010 | , Limerik
MAKRODATA A EU


Plánované rozšíření mýtného systému v České republice se stalo předmětem sporu mezi firmou Kapsch a slovenskou konkurenční společností SkyToll.

Zástupci SkyTollu dnes na tiskové konferenci prezentovali svou satelitní technologii jako lepší a levnější, Kapsch si zároveň zadal kritické inzeráty vůči SkyTollu v tisku.

Podle prezentace ředitele SkyTollu Mateje Okáliho firma nabídla českému ministerstvu dopravy zpoplatnění více než 9000 kilometrů silnic první a nižších tříd satelitní technologií za 3,6 miliardy korun. Podle stejné prezentace nabídl Kapsch svůj mikrovlnný systém na 2500 km "jedniček" za 4,8 miliardy Kč. Podle prezentace vychází slovenský systém výhodněji i v dalších parametrech.

Kapsch si naopak zaplatil vydání celostránkových inzerátů v novinách; inzeráty obsahují výběr zpráv kritických ke SkyTollu ze slovenských médií. "Ano, byli jsme k takovému jednání donuceni okolnostmi, konkrétně nepravdivým útokem SkyTollu na Kapsch a české mýto, který se odehrál v české i slovenské inzerci před několika dny. Veřejnost by měla mít vyvážené informace, proto jsme použili výběr článků ze slovenských médií, aby si každý čtenář udělal obrázek sám," uvedl generální ředitel Kapsche CZ Karel Feix.

Autor článku

Články ze sekce: MAKRODATA A EU