Agrofert koupil předního obchodníka s masem a zvířaty Animalco

10.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. listopadu (ČTK) - Skupina Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše dnes koupila většinový podíl v pražské firmě Animalco, která je největším tuzemským obchodníkem s masem a hospodářskými zvířaty. ČTK to dnes potvrdili Babiš i ředitel Animalca Radko Jung, který je zároveň jedním z hlavních akcionářů firmy. Cenu transakce nezveřejnili. Vzhledem k velikosti Animalka musí akvizici ještě schválit český, slovenský a rakouský antimonopolní úřad. Agrofert je největší skupinou v českém zemědělství a potravinářství.

"Chceme tím posílit exportní aktivity naší skupiny," řekl ČTK Babiš, podle nějž budou pro Agrofert přínosem také manažeři Animalka s dlouholetými zkušenostmi v zahraničním obchodě. Firma Animalco vznikla před dvaceti lety z jednoho z referátů bývalého podniku zahraničního obchodu Koospol. Hlavními vlastníky jsou kromě Junga Michal Dušek a Tomáš Kutzendörfer.

Tržby firmy Animalco v účetním roce od 1. ledna 2008 do 30. června 2009, dosáhly 5,8 miliardy korun. Firma v uvedeném období hospodařila se ziskem 23,7 milionu korun. Animalco zaměstnává kolem čtyř desítek lidí.

Agrofert Holding v současnosti sdružuje více než 230 firem podnikajících v zemědělství, potravinářství i chemickém průmyslu, ohlásil na začátku letošního roku další plánovanou expanzi. Dle dostupných informací dosud letos holding ovládl minimálně tři další velké zemědělské podniky a obhospodařuje tak již téměř 70.000 hektarů zemědělské půdy, nejvíce v zemi.

V květnu se Babiš s managementem Energetického a průmyslového holdingu (EPH) dohodl na koupi masokombinátů Krahulík - Masozávod Krahulčí a Kmotr - Masna Kroměříž. Tím skupina, které již patří největší tuzemský zpracovatel masa, Kostelecké uzeniny ještě posílila svou pozici na trhu.

Ani Babišovu holdingu se v loňském roce nevyhnula ekonomická krize. Skupině klesly konsolidované tržby o 15 procent na 85,89 miliardy korun ze 101,36 miliardy Kč v roce 2008. Čistý zisk skupiny se loni meziročně snížil o 700 milionů na 3,730 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK