Makro: MPC BOE – inflační výhled je velmi nejistý

11.11.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Bank of England v listopadové inflační zprávě uvádí, že zotavení Spojeného království bude nadále pokračovat podpořené expanzivní měnovou politikou,...

...globální poptávkou a slabým devizovým kurzem britské libry. Výrazné zotavení celosvětové poptávky pokračuje, i když nerovnoměrně. Globální produkce a celosvětový obchod rostl robustně, v současnosti ale panuje nejistota. Rizika budoucího růstu jsou ve Velké Británii stále vychýlená směrem dolů. Velká nejistota panuje ohledně budoucích výdajů domácností v reakci na fiskální opatření.

Od poslední srpnové inflační zprávy bankovní rada BOE drží základní úrokovou sazbu beze změn na 0,50 % a také velikost programu odkupu dluhopisů ve výši 200 miliard liber financovaný z devizových rezerv. Centrální banka signalizuje, že prozatím nemá požadavky na další kolo stimulačních opatření.

Je pravděpodobné, že HDP bude nad historickým průměrem než pod ním ve střednědobém horizontu. BOE odhaduje 3,0% hospodářský růst v dvouletém horizontu. Britská ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí o 0,8%, pomaleji než o 1,2 % v 2Q. V prvním pololetí 2011 ekonomika pravděpodobně výrazně zpomalí ale odolá poklesu.

Index spotřebitelských cen zůstal vysoko nad 2,0% cílem, efekty vyplývající ze změny základní sazby HDP na 17,5% a znehodnocení libry. Nadcházející zvýšení DPH na 20,0% a pokračující růst dovozních cen bude udržovat CPI nad 2,0% po celý rok 2011. Na dolní straně stojí značný stupeň přebytečné kapacity

BOE se domnívá, že současná úroková sazba 0,50% a program kvantitativního uvolňování financovaný 200 miliardami liber z devizových rezerv je vhodný pro splnění 2,0% inflačního cíle ve střednědobém horizontu. Inflační výhled je velmi nejistý a BOE je připravena na budoucí vývoj reagovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE