Americké akcie dopoledne klesaly, dolů je táhla emise Cisco

11.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. listopadu (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem a dolů je kvůli horšímu výhledu hospodaření táhla především emise technologické společnosti Cisco Systems. Akcie této firmy ztrácely až 15 procent. Trh ale od září s malými přestávkami prakticky jen rostl a nyní podle části analytiků dostal důvod ke korekci. Poklesu trhu z části nahrává také obnovená nervozita kolem dluhů v Evropě.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 11.270 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi 0,8 procenta. Širší index S&P 500 byl slabší o 0,6 procenta a pohyboval se kolem 1211 bodů. Největší ztráty ale měl index Nasdaq Composite, který odepisoval 1,1 procenta a byl v blízkosti 2551 bodů.

Akcie společnosti Cisco Systems během dopoledne spadly až na 20,25 USD, což byl proti předchozímu závěru pokles o téměř 18 procent. Firma po skončení středečního obchodování oznámila výsledky hospodaření za minulé čtvrtletí, které samy o sobě nebyly špatné. Šéf podniku John Chambers však nastínil výhled, který zaostal za odhady analytiků.

Potíže, s nimiž se Cisco potýká, podle odborníků jen podtrhují, jak křehké je současné oživení americké ekonomiky. Ta sice nyní roste rychleji než například Evropa, míra nezaměstnanosti se ale drží vysoko nad průměrem posledních let. Z toho důvodu americká centrální banka přikročila k novému kolu takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky.

Chambers mimo jiné upozornil na problémy, s nimiž se potýká Evropa. Pro firmu ale může být problémem i pokles výdajů ve veřejné správě. Cisco vyrábí síťové přepínače a další zařízení pro správné fungování internetu. V odvětví vyspělých technologií má značný vliv, takže spolu s akciemi této firmy se dolů vydaly také akcie jiných firem v odvětví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK