EU a Japonsko chtějí zahájit jednání o uvolnění obchodu

12.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 12. listopadu (ČTK) - Evropská unie a Japonsko budou pracovat na tom, aby zahájily jednání o uvolnění vzájemného obchodu. Nejvyšší činitelé Bruselu a Tokia se dnes v rámci summitu zemí G20 v Jižní Koreji dohodli, že rozhodnutí o zahájení rozhovorů by mělo padnout příští rok na summitu EU a Japonska.

Dohoda vzešla ze schůzky mezi japonským premiérem Naoto Kanem na jedné straně a "prezidentem," EU Hermanem Van Rompuyem a předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem na straně druhé. "Doufám, že se s EU příští rok na pravidelném summitu dohodneme na tom, že zahájíme jednání," citoval premiéra Kana náměstek vedoucího japonského úřadu vlády Tecuro Fukujama.

Japonské firmy vyzývají vládu, aby sjednala více obchodních dohod, které by podpořily přístup jejich elektroniky či automobilů na další trhy. Vede je k tomu zejména ostrá konkurence Jižní Koreje, která minulý měsíc podepsala s EU dohodu o volném obchodu.

EU bude po Tokiu žádat zmírnění mimocelních bariér obchodu včetně přístupu ke vládním zakázkám. Japonsko bude chtít řešit zejména otázku cel na automobily a další zboží, řekl Fukujama podle agentury Reuters. Politicky citlivý obchod se zemědělskými produkty součástí jednání nebude.

Tokio před dnešním jednání již EU slíbilo větší přístup k veřejným zakázkám, a na trh léků a zdravotnické techniky. Evropské firmy si od uvolnění obchodu s asijskými zeměmi slibují příležitosti ve výstavbě dálnic, "čisté" technologii, bankovnictví a automobilovém průmyslu. EU nyní jedná o volném obchodu s Indií, Singapurem a Malajsií.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK