Situace na US akciových trzích ze dne 11.11.10

12.11.2010 | , Capital Partners
INVESTICE


Akciové trhy v USA ve čtvrtek výrazněji korigovaly. Blue Chips index Dow Jones se snížil o 0,65% na 11 283,10 bodů, širší index S&P 500...

...klesl o 0,42% na 1 213,54 bodů a technologický Nasdaq Composite oslabil o 0,90% na 2 555,52 bodů.

Již po uzavření středečního trhu reportovala své hospodářské výsledky společnost Cisco Systems (CSCO). Výsledky sice nebyly nikterak špatné, nicméně firma vydala o hodně horší výhled, než se čekalo a akcie reagovaly markantním oslabením o 16,21%. Tento nelichotivý výsledek negativně ovlivnil vývoj celého technologického sektoru. V závěru obchodování zveřejnila výsledky společnost Walt Disney (DIS). Report firmy investory spíše zklamal a akcie oslabily o 2,87%.


Do vývoje na akciových trzích se též negativně promítl pohyb na měnovém páru EUR/USD, když dolar posílil na několikatýdenní maxima. Jedním z důvodů oslabování eura jsou permanentní obavy investorů o další vývoj dluhové situace v Evropě. Na komoditním trhu cena ropy oslabila o 5 centů na 87,76 USD za barel. Zlato vzrostlo o 4 USD na 1403,30 USD za trojskou unci. Dluhopisový trh byl z důvodu svátku uzavřen.


V rámci jednání G 20 v Soulu pokračují snahy USA v tlacích na Čínu, aby více uvolnila kursový režim své měny CNY (není flexibilní, vede to k obchodním výhodám vzhledem k podhodnocenosti CNY). Na druhé straně Čína a další státy kritizují USA za realizace akce QE2, která zřejmě efektivně sníží hodnotu dolaru a povede k přílivu spekulativního kapitálu do zemí emerging markets (Čína apod.). Čínské akciové indexy v noci na dnešek zaznamenaly nejvyšší poklesy za více než rok, když se zintenzivňují obavy z razantního zvýšení sazeb. Shanghai Comp. poklesl o 5,16% a index Shenzhen Composite klesl o zhruba 6%. Futures na americké hlavní akciové indexy jsou také hluboko v červených číslech (kolem 1%) a indikují velmi negativní open.


V průběhu čtvrtečního obchodování se nedařilo zejména finančnímu a technologickému sektoru. Akcie společností Bank of America (BAC), JPMorgan Chase (JPM) a Wells Fargo (WFC) oslabily o 1,6%, 1,5% resp. 1,4%. Investoři dnes budou koncentrovat svou pozornost také na zveřejnění výsledků společností D.R. Horton (DHI) či J.C. Penney (JCP).


Dnes budou zveřejněna tato makroekonomická data: index spotřebitelského sentimentu Un. of Michigan za listopad oček. 69 bodů (předběžný údaj)


Na komoditních trzích stojí ropa Light Sweet 86,02 USD za barel a zlato má cenu 1384,20 USD za trojskou unci. Na forexu se cross rates EUR/USD pohybují na hranici 1,3644.
Asijské trhy vypadají takto: Nikkei -1,39, HangSeng -1,93% a Shanghai Comp. -5,16%.



J.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE