Silné německé HDP ekonomický sentiment nezmění

12.11.2010 | , Saxo Bank
INVESTICE


V pátek budou evropské akciové indexy pravděpodobně zahajovat na nižších úrovních, jelikož akcie v indexu S&P přes noc obchodovaly níže...

...v důsledku rostoucích spekulací, že Bank of China zvýší úrokové sazby. Toto očekávání vychází z nárůstu včera zveřejněné čínské inflace a dále z obav z rostoucího výnosového rozpětí, jehož jsme v poslední době svědky v zemích PIIGS. Silné německé HDP (meziroční zvýšení o 3,9 % oproti očekávaným 3,7 %) nebude stačit, aby tento negativní trend vykompenzovalo.
Zdá se, že rostoucí náklady na půjčky Irska se šíří v rámci eurozóny dále. Trhy s dluhopisy nyní naznačují zvyšující se úročení irských, italských, španělských a portugalských dluhopisů. Nepřipomíná vám to něco, co už tady bylo? Ale ovšem. Trhy s dluhopisy v současnosti u Řecka, Itálie a Portugalska započítávají do ceny nesplacené dluhy a navzdory velikosti trhů záchranného fondu eurozóny projde soudržnost eurozóny zkouškou, což pravděpodobně povede k výraznému oslabení EURUSD. Toto téma potáhne dolů také akcie, podobně jako tomu bylo v minulém případě. Vzhledem k tomu, že výsledková sezóna je za námi a před námi jsou očekávaná nepřesvědčivá ekonomická data z jednotlivých ekonomik, skutečně nezbývá mnoho dalších faktorů, které by mohly toto téma nějak zadržet. Očekáváme tedy, že se na akciových trzích v krátkodobém výhledu projeví pokles.
Očekávali jsme, že výsledné údaje o německém HDP budou silné, a skutečně se tak také stalo – meziroční růst o 3,9 % oproti odhadovaným 3,7 %. Francouzské HDP však bylo slabé a zaznamenalo mezičtvrtletní nárůst o 0,4 % namísto očekávaných 0,5 %; a to má francouzská ekonomika přitom v eurozóně v zásadě stejnou váhu jako německá. Takže to nejsou dobré zprávy. Německo prozatím se svými silnými čísly eurozónu stále ještě drží, pokud ale Francie bude pokračovat ve svém propadu, vymaže to silná německá čísla a eurozóna bude pokračovat ve svém propadu směrem k jednoznačné recesi.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE