Meziroční pokles řecké ekonomiky se ve třetím čtvrtletí zhoršil

12.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 12. listopadu (ČTK) - Meziroční pokles řecké ekonomiky se ve třetím čtvrtletí prohloubil na 4,5 procenta proti čtyřem procentům za druhé čtvrtletí. V mezičtvrtletním srovnání se ale pokles zmírnil, uvedl dnes centrální statistický úřad země v rychlém odhadu.

Hrubý domácí produkt Řecka ve třetím čtvrtletí proti předchozímu klesl o 1,1 procenta, zatímco ve druhém čtvrtletí byl jeho pokles o 0,6 procentního bodu horší. Řecká ekonomika tvoří asi 2,5 procenta hospodářského výkonu eurozóny.

Řeckou ekonomickou aktivitu oslabily snahy snížit deficity včetně zvýšení daní a snížení penzí a mezd ve veřejném sektoru. Zadlužený člen eurozóny tak setrvává v hospodářské recesi druhý rok za sebou.

Nikos Magginas z National Bank dodal, že průměrný pokles ekonomické aktivity za první tři čtvrtletí roku dosáhl po revizi údajů za druhé čtvrtletí 3,7 procenta. Analytik připomněl, že Evropská unie, Mezinárodní měnový fond a řecká vláda zemi předpovídají pokles o čtyři procenta či mírně silnější, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK