Růst ruské ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalil na 2,7 procenta

12.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 12. listopadu (ČTK) - Meziroční tempo růstu ruské ekonomiky ve třetím čtvrtletí výrazně zpomalilo na 2,7 procenta z 5,2 procenta v předchozích třech měsících. Oznámil to dnes ruský statistický úřad na základě předběžných údajů. Hospodářský růst nicméně překonal oficiální prognózu, která jej odhadovala na 2,2 procenta.

Ruská ekonomika byla ve třetím čtvrtletí zasažena mimořádnými suchy a rozsáhlými požáry, jež zničily třetinu úrody a vedly k omezení výroby. "Toto léto nebylo pro Rusko dobré," uvedl analytik Roland Nash ze společnosti Renaissance Capital.

V celém letošním roce by se měl hrubý domácí produkt Ruska podle oficiální prognózy zvýšit o zhruba čtyři procenta. V loňském roce se ruská ekonomika v důsledku světové hospodářské a finanční krize propadla o 7,9 procenta, tedy nejprudším tempem za 15 let.

Analytici ze společnosti Renaissance Capital očekávají, že ve čtvrtém čtvrtletí hospodářský růst zrychlí na 3,6 procenta a v prvním čtvrtletí příštího roku dokonce na 5,3 procenta. "Domníváme se, že stoupající spotřeba, růst úvěrů a uvolněná rozpočtová politika pravděpodobně přinesou v roce 2011 rychlejší hospodářský růst, než trh v současnosti očekává," upozornil Nash.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK