Růst japonského HDP ve třetím čtvrtletí zrychlil na 0,9 procenta

15.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. listopadu (ČTK) - Japonský hrubý domácí produkt se v letošním třetím čtvrtletí zvýšil o 0,9 procenta proti předchozím třem měsícům, kdy stoupl o 0,4 procenta. Oznámila to dnes vláda. Analytici přitom podle agentury Reuters počítali s růstem o 0,6 procenta. V celoročním přepočtu japonská ekonomika stoupla o 3,9 procenta. Tempo jejího růstu tak bylo téměř dvojnásobné ve srovnání se Spojenými státy.

Hospodářský růst v Japonsku byl ve třetím čtvrtletí podpořen končícími opatřeními vlády na podporu domácí poptávky. Řada analytiků očekává, že v dalších dvou čtvrtletích bude japonská ekonomika stagnovat nebo dokonce mírně klesat, protože se více projeví negativní dopad silného kurzu domácí měny na export.

"Růst ve třetím čtvrtletí se výrazně opíral o domácí poptávku. To naznačuje zřetelné zpomalení v posledním čtvrtletí (letošního roku), protože spotřebě tažené stimulačními opatřeními dochází dech a růst exportu zvolňuje," uvedl analytik Junko Nišioka z makléřské společnosti RBS Securities.

Soukromá spotřeba, která se na ekonomické aktivitě Japonska podílí zhruba 60 procenty, ve třetím čtvrtletí stoupla o 1,1 procenta, tedy nejprudším tempem za více než rok. Spotřeba byla podpořena končícím programem šrotovného a blížícím se zvýšením daně na tabák.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK