Japonské akcie díky růstu ekonomiky zahájily týden pevnější

15.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. listopadu (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden růstem, o který se postaral hlavně výraznější výkon ekonomiky, než s jakým počítal trh. Analytici ale upozorňují, že navzdory solidnímu zvýšení hrubého domácího produktu japonské ekonomice dochází dech. K růstu indexu částečně pomohl i slabší jen, který zlepšuje vyhlídky exportérů. Na devizových trzích se se zastavil propad eura, které na konci minulého týdne sláblo kvůli problémům v Irsku.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 102,70 bodu a den uzavřel vyšší o 1,06 procenta na hodnotě 9827,51 bodu. Část investorů tvrdí, že k růstu přispěl i zájem evropských investorů. V pátek index kvůli výběru zisků oslabil, předtím se dostal nejvýše za čtyři a půl měsíce. Širší index Topix dnes přidal 0,5 procenta na 851,56 bodu.

Japonská ekonomika ve třetím kalendářním čtvrtletí zrychlila růst na 3,9 procenta ročně, a vykázala tak čtvrté růstové čtvrtletí v řadě. Trh přitom počítal se zvýšením pouze 2,6 procenta. Výsledek je mnohem lepší i proti druhému čtvrtletí, kdy ekonomika rostla tempem 1,8 procenta ročně. Za zlepšením je z valné části citelný nárůst spotřebitelských výdajů, většina analytiků ale nevěří, že růst vydrží.

Dosavadní vývoj naznačuje, že zlepšení stavu japonské ekonomiky je pouze přechodné. Zpomaluje totiž export, který na třetí největší ekonomiku světa působí nepříznivě. Japonsko tak bude mít štěstí, pokud ve čtvrtém čtvrtletí vykáže alespoň nějaký růst.

Na devizových trzích se dolar vůči jenu dostal nejvýše za posledních pět týdnů a překonal jednu z dílčích technických úrovní. Zvyšují se totiž výnosy amerických dluhopisů, což obchodníky přimělo rušit sázky na další pokles dolaru. Dolar by podle analytiků mohl v růstu vůči jenu pokračovat, i když proti němu budou působit zájmy japonských exportérů. Trh byl ale nucen znovu se věnovat i problémům Irska, což ovlivňovalo kurz eura a bude mít na jeho další vývoj vliv i nadále.

"Pokud Irsko tento týden nepřijme pomoc EU, pak by se euro mohlo rychle ocitnout v problémech," nastínil další možný vývoj kurzu eura globální šéf devizové strategie ve společnosti Crédit Agricole CIB Mitul Kotecha. Na konci minulého týdne se hojně spekulovalo, že Irsko už o uvolnění pomoci s EU jedná, Dublin to ale vehementně popíral.

Euro k dolaru dnes zpevnilo o 0,2 procenta na 1,3720 USD, zatímco v pátek spadlo na na šestitýdenní minimum 1,3573 USD. Přitom ještě asi před týdnem bylo nad 1,42 USD. Vůči japonskému jenu euro přidalo 0,3 procenta na 113,36 JPY, dolar k jenu zpevnil o 0,2 procenta na 82,63 JPY. Analytici teď sledují, zda se dolar dokáže přehoupnout přes 83 jenů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK