Vedomosti: Kellner může prodat ruský byznys za dvě miliardy USD

15.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 15. listopadu (zpravodaj ČTK) - Česká skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera údajně může prodat své podnikání na trhu spotřebitelských úvěrů v Rusku, Bělorusku a Kazachstánu ruské státní bance VTB "za téměř dvě miliardy dolarů" (asi 36 miliard Kč). Uvedl to dnes na titulní straně ruský list Vedomosti, podle něhož se jednání nadále vedou. PPF informace označila za spekulace, které nebude komentovat.

O údajné transakci ještě v sobotu informoval web businessneweurope.eu, podle něhož Kellner čelí tlaku Kremlu a potřebuje peníze na expanzi v Indii a Indonésii. PPF ale tuto zprávu vzápětí popřela. Současně mluvčí Milan Tománek připustil, že několik silných ruských i mezinárodních bank projevilo v poslední době zájem o kapitálový vstup do Kellnerovy ruské banky Home Credit & Finance Bank (HCFB). Vedomosti dnes dodaly i sumu, která je údajně ve hře.

"Nemáme žádný komentář. Jde o spekulace, které nekomentujeme," řekl dnes ČTK Tománek k novinovému článku. "Ruský trh je pro nás prioritní a zatím nemáme v úmyslu jej opustit. S výkonností naší investice jsme spokojeni," dodal.

Tiskové oddělení VTB, která je druhou největší ruskou bankou, také odmítlo informace o jednáních s PPF a chystané transakci. Ale Vedomosti s odvoláním na nejmenované finančníky blízké VTB a PPF tvrdí, že jednání se vedou, mohou skončit dohodou, ale rozhodnutí dosud nepadlo.

Transakce se podle nejmenovaných bankéřů prý nelíbila šéfovi VTB Andreji Kostinovi a jednání se vlekla, zatímco s konkurentem VTB, spořitelnou Sberbank byla "hutnější". Ale podle bankéřů je prakticky nemožné, aby sama VTB uspěla rozvinout vlastní podnikání na trhu spotřebitelských úvěrů, kde HCFB patří ke klíčovým hráčům a právě se nachází v nejlepší kondici pro prodej.

HCFB za šest měsíců letošního roku zvýšila čistý zisk na 5,1 miliardy rublů (asi 3,2 miliardy Kč), což téměř dosáhlo výsledku za celý loňský rok. Banka v Rusku disponuje rozvitou sítí poboček v regionech a je schopna nabízet úvěry ve 36.000 prodejnách po téměř celém Rusku.

PPF je mezinárodní investiční skupina, jejím hlavním akcionářem je nejbohatší Čech Petr Kellner. Skupina podniká v oblasti realit, spotřebitelského financování a bankovnictví, působí na trzích střední a východní Evropy a Asie.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK