Týden na komoditních trzích

15.11.2010 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Ropa až do pátku poměrně vytrvale nabírala zisky, aby právě v závěru týdne zaznamenala pokles.

Ropa


Ropa až do pátku poměrně vytrvale nabírala zisky, aby právě vzávěru týdne zaznamenala pokles. Růst byl hojně živen aktuálními zprávami z USA, týkajících se poklesu tamních zásob. Ty klesly o 3,3 milionu barelů na finálních 365 milionů barelů. Taktéž zásoby destilátu jsou nižší, poklesly o 5 milionů na 160 milionů barelů. Čína v několika posledních týdnech zaznamenala menší zásoby nafty. To pravděpodobně způsobí ze strany Číny zvýšení dovozu. Prosincová ropa v pátek na CME zakončila na ceně 84,88 USD za barel.


Zlato


Počátek předchozího týdne byl ve znamení dramatického posilování drahých kovů, především právě zlata. To zaznamenalo další rekord. Dosáhlo hodnoty 1424,3 USD za trojskou unci, což je vůbec nejvíce v historii. Jiný významný drahý kov, stříbro, posílil na 30-ti letá maxima. V závěru týdne však zlato oslabilo. Pokles přišel v reakci na spekulace, že Čína bude pravděpodobně zvyšovat úrokové sazby, aby zmírnila tamní 4% inflaci. Zajímavou zprávou z předchozího týdne je bezpochyby ta z Jihoafrické Republiky, kde produkce zlata meziročně klesla o 4,7 %. Zlato v pátek oslabilo o na cenu 1365,50 USD za trojskou unci.


Sója


Nejen zlato, ale i další komodity v?předchozím týdnu rostly. Rekordy trhala svým růstem především sója. Ta se dostala na nejvyšší cenové úrovně od roku 2008. Na její posílení měly největší vliv informace z?Číny, naznačují tamní velkou spotřebu této komodity. Dle těchto zpráv, Čína od ledna do konce října tohoto roku dovezla 44 milionů tun sojových bobů. To je číslo o téměř 26 % vyšší než hodnota za stejné období loňského roku. Čína zvýšila dovoz sóji mimo jiné i z?důvodu, že tamní ceny sojových bobů jsou vyšší než ceny v USA. Konkrétně sojové boby na Dalian Commodity Exchange v Číně jsou o 45 % dražší než v Chicagu. Aktuální lednová sója zakončila páteční obchodování na CBOT na cenu 1269 centů za bušl.


Tomáš Kocourek

Colosseum a.s.

Autor článku

Tomáš Kocourek  

Články ze sekce: INVESTICE