Případem insolvence OHL ŽS se bude zabývat Vrchní soud

15.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. listopadu (ČTK) - Společnost Zlaté jablko se odvolala proti usnesení Krajského soudu v Brně, který koncem října odmítl její insolvenční návrh podaný proti stavební firmě OHL ŽS. ČTK to zjistila z insolvenčního rejstříku. Případem se podle mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslavy Sedláčkové bude zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Podle společnosti Zlaté jablko je usnesení brněnského soudu nesprávné. Firma napadla i procesní postup soudu. OHL ŽS již dříve návrh na insolvenci označila za "neoprávněný a šikanózní". K aktuálnímu vývoji se nevyjádřila.

Zlaté jablko investora REIN Holding podalo insolvenční návrh na OHL ŽS koncem září. Podle firmy má OHL ŽS více věřitelů, jejich pohledávky ale podle soudu firma nekonkretizovala dostatečně. S tím Zlaté jablko nesouhlasí. "Navrhovatel odmítá závěr, že by z judikatury soudů vyplývalo, že je navrhovatel povinen pohledávky označených věřitelů dlužníka specifikovat jejich výší, splatností, případně právním důvodem," uvádí se v odvolání firmy. Podle ní se soud dopustil i procesních pochybení.

OHL ŽS prý Zlatému jablku způsobila škodu přes 98 milionů Kč tím, že počátkem roku 2007 odstoupil od smlouvy na stavbu obchodního centra Zlaté jablko v centru Zlína. Podle investora firma OHL ŽS práce zastavila proto, že nezvládla roli dodavatele, a též proto, že měla údajně lukrativnější zakázku. OHL ŽS tehdy argumentovala tím, že práce zastavila kvůli pochybení investora, který prý nepředal kompletní projektovou dokumentaci a neprokázal ani zajištění peněz na uhrazení nákladů výstavby.

Centrum Zlaté jablko nakonec za půl miliardy korun dostavěla firma PSJ Holding. Jeho otevření v květnu 2008 bylo údajně zpožděno asi o tři čtvrtě roku.

OHL ŽS je pětkou na českém stavebním trhu. Firma je součástí mezinárodní španělské stavební a investiční Skupiny OHL. Loni vzrostly OHL ŽS tržby o 4,4 procenta na 12,6 miliardy Kč. Zisk po zdanění dosáhl 225 milionů Kč. Firma působí například na Slovensku, v Maďarsku, Chorvatsku, Bulharsku, Černé Hoře, Ázerbájdžánu, Ruské federaci a v Polsku.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK