Česká měna v úvodu týdne oslabuje vůči euru i dolaru

15.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Česká měna v úvodu týdne oslabuje vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:30 si koruna proti euru ve srovnání s pátečním závěrem pohoršila o pět haléřů na 24,65 Kč/EUR. K dolaru se obchodovala na 18,07 Kč/USD, byla tak o 12 haléřů slabší, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

"Nový týden v Evropě začíná v negativním duchu. Náladu ovlivnila zpráva z Číny, kde dojde k omezení úvěrů pro stavebnictví. Hlavní pozornost ale stále poutá Irsko a otázka, jak to bude s vnější pomocí pro tuto zemi," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Poznamenal, že středoevropským měnám zvýšená nervozita nesvědčí a během dopoledne lehce oslabují. Data o výrobních cenách do obchodování nezasáhla. Český statistický úřad dnes oznámil, že ceny průmyslových výrobců v říjnu zrychlily tempo růstu meziročně na 2,6 procenta po zářijovém růstu o 2,4 procenta.

Ceny sice rostly trochu pomaleji, než se čekalo, to by ale nemělo ovlivnit představy o dalším směřování měnové politiky, konstatoval analytik.

Americký dolar podle Vlka v listopadu získává navrch a euro je schopno jen přechodně korigovat jeho postup. Kolem 10:30 dolar zpevnil na 1,3639 USD/EUR, přičemž Irsko zůstává klíčovým tématem tlačícím kurz stále níž. Do hry se odpoledne zapojí i data ze zámoří, dodal analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK