Mise MMF, EU a ECB v Aténách posuzuje, jak Řecko zvládá dluhy

15.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 15. listopadu (ČTK) - Do Atén přicestovala mise Mezinárodního měnového fondu (MMF), Evropské unie a Evropské centrální banky (ECB), aby znovu posoudila, jak Řecko zvládá zadlužení a zda plní podmínky, k nimž se zavázalo výměnou za přijetí finanční pomoci. Předpokládá se, že země letos nebude schopna snížit rozpočtový deficit tak, jak se zavázala. Mise v Aténách zůstane asi dva týdny.

S představiteli takzvané trojky bude jednat řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu. Schůzka se měla konat jen krátce předtím, než evropský statistický úřad Eurostat zveřejní zpřesněná data o výši zadlužení Řecka a jeho rozpočtovém deficitu.

Řecko letos na jaře přijalo od EU pomoc v celkovém objemu až 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč), kterou při splnění předem sjednaných podmínek může čerpat v následujících třech letech. Z toho důvodu Atény navštěvuje i zmíněná mise, aby plnění podmínek monitorovala.

Eurostat zveřejní zpřesněná data za léta 2006 až 2009. Klíčová bude výše deficitu za loňský rok, kterou řecký statistický úřad několikrát upravil a která podle jeho poslední verze činí 13,8 procenta hrubého domácího produktu. Předpokládá se, že deficit ve skutečnosti přesáhnul 15 procent, podle některých odhadů činí asi 15,5 procenta HDP.

Zpřesnění dat o výši zadlužení bude zřejmě znamenat, že Řecko letos nesplní původní slib, podle něhož má rozpočtový deficit srazit na 8,1 procenta HDP. Premiér Jorgos Papandreu minulý týden trval na tom, že jeho vláda sníží deficit alespoň o 5,5 procentního bodu, jak slíbila. O víkendu ale v jednom rozhovoru připustil, že revize dat o výši loňského deficitu bude znamenat další tlak na vládu, aby pokračovala ve škrtech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK