Hlášení volných pracovních míst bude pro firmy dobrovolné

15.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Trh práce čekají od počátku roku 2012 změny. Podle zákonů, které připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) by například zaměstnavatelé nemuseli povinně nahlašovat volná místa. Změny čekají i rekvalifikace či zaměstnávání cizinců. Na pracovním setkání při příležitosti 20. výročí vzniku státní politiky zaměstnanosti a sociálního dialogu to oznámil první náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška.

"Vycházíme ze situace, kdy zaměstnavatelé do systému hlásí pouze ta místa, která notoricky jsou známá," řekl Šiška ČTK k dobrovolnému nahlašování volných míst. Ta místa, které firmy potřebují okamžitě k zakázkám, podle něj obsazují jinak.

Podle některých účastníků setkání je však tento návrh nedomyšlený. Úřady práce prý nejsou personálně připraveny na to, aby informace o volných místech zjišťovaly jiným způsobem. Podle Šišky je možné nějakým způsobem lépe využít dosavadní databáze, a to včetně nějaké formy spolupráce s personálními agenturami.

Lepší zapojení pracovních a personálních agentur je další součástí plánovaných opatření. "Chceme, aby personální útvary firem se více zapojily do přípravy uchazečů o zaměstnání," řekl Šiška. To znamená, aby například rekvalifikace více odpovídaly požadavkům zaměstnavatelů.

U rekvalifikací chce MPSV také vázat podporu soukromým poskytovatelům těchto kurzů na závazek umístění uchazeče. Pakliže bnude stát schopen podpořit i více náročná místa, například ve strojírenství, kde jsou rekvalifikace finančně náročnější, tak v tom případě chce mít stát jistotu, že to bude mít efekt, uvedl Šiška. Ministerstvo o tom chce ještě diskutovat.

Do aktivní politiky zaměstnanosti by se měly zařadit také Czech Pointy. Lidé přes ně budou moci kontaktovat například úřady práce. "V informacích, které budou lidé dostávat z Czech Pointu budou informace pro ně, ušité na míru, o volných pracovních místech, které jsou v daném okamžiku k dispozici," řekl Šiška.

Státní úřad inspekce práce čeká posílení pravomoci při kontrolách, například v možnosti kontroly domácích pracovišť. Zaměstnavatelé také budou muset uchovávat po určitou dobu povolení k pobytu cizince a mít k dispozici na pracovištích doklady prokazující, že tam pracují legálně.

V zaměstnávání cizinců chce také MPSV zohlednit požadavky EU na jednotné povolení k pobytu a pracovnímu povolení. "Toto je věc, kterou diskutujeme s ministerstvem vnitra, protože to je v jejich kompetenci," řekl Šiška.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK