Vláda znovu projedná změnu zákona umožňující prodej půdy cizincům

15.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Vláda na svém úterním zasedání znovu projedná změnu devizového zákona, která umožní prodej zemědělské půdy cizincům. Materiál byl z jednání vlády v polovině září stažen s tím, že návrh je nutné dopracovat. Zákaz prodeje si vyjednalo Česko při vstupu do Evropské unie s tím, že výjimka skončí v květnu 2011. Dosud podle zákona cizinci zemědělskou půdu kupovat nesmějí.

Omezení pro nákup nemovitostí určených na bydlení v Česku pro cizince neplatí od května 2009. Česká republika si před vstupem do Evropské unie vyjednala na prodej nemovitostí určených k bydlení pětileté a zemědělské půdy sedmileté přechodná období. V případě bydlení se již ovšem ustanovení devizového zákona nevyužívá, protože v tomto případě je smlouva o přistoupení k EU nadřazenou právní normou.

V případě prodeje zemědělských pozemků navrhovalo v připomínkovém řízení ministerstvo zemědělství a Agrární komora prodloužení přechodného období, o čemž se ještě bude jednat s ministerstvem zemědělství.

"Nezbytnost uvedení devizového zákona do souladu s primárním právem EU je dána skutečností, že Evropská komise může zahájit proti České republice řízení o porušení Smlouvy o fungování Evropské unie, které by mohlo skončit případným odsuzujícím rozsudkem Soudního dvora Evropské unie s možným negativním finančním dopadem do státního rozpočtu," uvedlo ministerstvo financí. Úřad uvedl, že v takovém případě by mohla být Česká republika nucena platit až několika tisíc eur denně až do zjednání nápravy.

V případě, že by se do konce přechodného období nepodařilo změnu devizového zákona schválit, nebudou moci kvůli nadřazenosti práva EU katastrální úřady od 1. května 2011 zamítat návrhy na vklad vlastnického práva u zemědělských pozemků v soukromém vlastnictví, které bude kupovat cizinec.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK