Caterpillar koupí za 7,6 miliardy dolarů firmu Bucyrus

15.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. listopadu (ČTK) - Americký výrobce těžké techniky Caterpillar koupí za zhruba 7,6 miliardy dolarů (asi 136,5 miliardy korun) jinou americkou firmu Bucyrus International. Ta vyrábí převážně důlní zařízení a pro Caterpillar je nákup tohoto podniku zatím největší akvizicí v jeho historii. Záměr ještě budou muset posoudit regulační orgány a schválit akcionáři společnosti Bucyrus.

Za jednu akcii tak chce Caterpillar zaplatit 92 dolarů. To je asi o 32 procent víc, než činila páteční zavírací cena na burze Nasdaq. Akcie dnes před zahájením obchodování vykazovaly růst asi o 30 procent, a přiblížily se tak ceně, kterou za ně Caterpillar nabízí.

Caterpillar je největším světovým výrobcem stavebních strojů a důlního zařízení. Když se vezme v úvahu i výše dluhu, který má Bucyrus, potom Caterpillar platí 8,6 miliardy dolarů. Firmy předpokládají, že transakce bude dokončena v polovině příštího roku.

Bucyrus má sídlo v South Milwaukee ve státě Wisconsin. Vyrábí převážně zařízení pro povrchovou těžbu, a to jak pro dobývání uhlí, tak pro těžbu železné rudy, mědi, živičného písku a dalších minerálů.

Pro Caterpillar přínos akvizice spočívá v tom, že bude moci expandovat a zaměřit se na výrobu důlního zařízení. Využít by mohl i rychlého růstu na rozvíjejících se trzích. Firma sídlí v Peorii ve státě Illinois a už delší dobu využívá růstového potenciálu v Číně a dalších zemích.

Caterpillar tak učinil další krok směrem ke konsolidaci sektoru. Jediným samostatným podnikem, který se v USA věnuje výrobě důlního zařízení a zůstává mimo větší skupinu, tak je už pouze Joy Global.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK