Ceny ropy oživily z pátečního propadu, WTI nad 85 dolary

15.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes oživily ze třídolarového pátečního propadu a americká lehká ropa WTI se vrátila nad 85 dolarů za barel. Chuť investorů jít do rizikovějších aktiv vzrostla díky zmírnění obav z irské dluhové krize a známkám sílení světové ekonomiky.

Cena WTI po 16. hodině SEČ stoupla o zhruba 60 centů na 85,50 dolaru za barel. V pátek v obavách z irské krize a z dalšího možného zvýšení úrokových sazeb v Číně prudce sestoupila z maxim za 25 měsíců nad 88 dolary. Severomořská ropa Brent získala téměř 90 centů a byla kolem 87,20 dolaru.

Ropnému trhu pomohlo oživení evropských akcií, kde se zmírnily obavy z dluhové krize v okrajových zemích eurozóny, nyní zejména v Irsku. Irská vláda podle místního tisku zvažuje žádost o pomoc pro své banky ze stabilizačního fondu Evropské unie. Irsko v neděli nevyloučilo, že se v případě nutnosti obrátí na EU s žádostí o pomoc.

Ropa odpoledne dál rostla díky údajům z americké ekonomiky. Maloobchodní tržby v USA v v říjnu rostly dvakrát rychlejším tempem, než se čekalo a zaznamenala nejrychlejší nárůst od letošního března.

Analytici banky Standard Chartered a Barclays Capital nyní čekají, že cena WTI se usadí kolem 85 dolarů za barel. Zůstala by tak zřetelně nad rozpětím 70-80 dolarů, v němž se pohybovala v posledním roce, než jej na konci září překročila.

Ropa nyní začíná těžit z příznivějších vyhlídek světové ekonomiky a poptávky po energii, a dočasně se tak přerušila relace mezi její cenou a kurzem dolaru. Dolarový index ke koši měn dnes vystoupil na šestitýdenní maximum, což by normálně sráželo ropu dolů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 16:22 SEČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent prosinec 87,21 86,34 New York - Nymex WTI prosinec 85,51 84,89

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK