Výrobce zařízení pro datové služby EMC převezme rivala Isilon

15.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Boston/New York 15. listopadu (ČTK) - Výrobce zařízení pro uchovávání podnikových dat EMC Corp se chystá převzít menšího rivala Isilon Systems za 2,25 miliardy dolarů (40,7 miliardy Kč). Nabídku dnes oznámily obě společnosti. Konsolidace v odvětví vyspělých technologií nabírá obrátky a firmy s bohatou hotovostí jako EMC kupují menší konkurenty, aby si zajistily solidní pozici pro fázi oživování ekonomiky.

Nabídka představuje 29procentní prémii k páteční závěrečné ceně akcií Isilon Systems. V poslední vlně konsolidace odvětví jsou firmy v oboru uchovávání podnikových dat želízkem v ohni, protože hrají rozhodující roli v takzvaném cloud computingu, kdy podniky využívají technologie a služby s velkými datovými soubory na dálku po internetu.

Nabídka EMC činí 33,85 dolaru na akcii Isilonu. Dnes dopoledne se na trhu Nasdaq emise podniku obchodovala za 33,78 dolaru, a byla tak jen sedm centů pod nabízenou cenou.

Předpokládá se, že exponenciální nárůst datových objemů vyvolá rostoucí popularita internetového videa od mediálních firem, ale i nový software v přírodních vědách, zejména pro sestavování genových sekvencí.

O dominantní pozici v uchovávání obrovských datových balíků nyní vedle EMC usilují také počítačové a softwarové firmy IBM, Hewlett-Packard, Dell a Oracle. HP koupil firmu 3PAR za 2,4 miliardy dolarů a IBM v září oznámil, že se chystá převzít společnost Netezza za 1,7 miliardy.

Akcie Isilonu tak za poslední tři měsíce vzrostly o 56 procent právě díky neustálým spekulacím, že v reakci na koupi 3PAR změní brzy majitele také. Analytici podotýkají, že Isilon prodává zařízení středního rozsahu, která se snadno konfigurují. A připomínají, že se EMC v této oblasti potřebuje zlepšit, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK