Prodejcům elektroniky Electro World a Datart výrazně klesly tržby

17.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. listopadu (ČTK) - Předním tuzemským prodejcům spotřební elektroniky po několika předchozích růstových letech výrazně klesají tržby. Češi kvůli hospodářské krizi méně utrácejí a na tržby obchodníků má nepříznivý vliv také citelný pokles cen spotřební elektroniky. Nižší obrat v Česku vykazuje například síť prodejen Electro World i konkurenční řetězec Datart. ČTK informaci získala z výročních zpráv a od vedení Datartu.

Společnosti Electro World, která na tuzemském trhu provozuje 19 prodejen se spotřební elektronikou, v účetním roce 2009/2010 končícím letos v dubnu klesly tržby meziročně o 393 milionů korun na 2,825 miliardy korun. Firmě se ale na druhou stranu podařilo snížit ztrátu ze 121,8 milionů korun v roce předchozím na 34 milionů korun.

Nižší tržby v hospodářském roce 2009/2010 od loňského května do letošního dubna zaznamenala také síť prodejen Datart, kterých nyní v Česku funguje 32. Zatímco v roce 2008/2009 utržila 4,1 miliardy korun, tak v roce 2009/2010 se její tržby podle ředitele Datart International Pavla Slámy snížily na 3,4 miliardy korun a firma vytvořila hrubý zisk 23 milionů korun. Sláma ČTK řekl, že nižší tržby má na svědomí pokles prodaných kusů spotřební elektroniky i ceny.

Už v roce 2008/2009 společnost Datart vykázala propad tržeb meziročně o 537 milionů korun na 4,1 miliardy korun. Podobně dopadly i prodejny Electro World, jejichž tržby se v roce 2008/2009 snížily o 529 milionů korun na 3,218 miliardy korun.

Pokles obratu i marže je podle vedení společnosti Electro World výsledkem hospodářské a finanční krize. "Spotřebitelé začali více přemýšlet o svých finančních možnostech a odkládat nákupy na pozdější dobu. Zaměřovali se více na akční zboží a začali být více opatrní ve vztahu ke spotřebitelským úvěrům," stojí ve výroční zprávě společnosti Electro World

Prodejci spotřební elektroniky tak už loni na svých tržbách naplno pocítili hospodářskou krizi, kvůli které Češi od závěru roku 2008 méně nakupovali. Ceny spotřební elektroniky zároveň klesají, takže aby obchodníci vykázali stejné tržby jako o rok dříve, musejí prodat více zboží.

Tuzemský trh s technickým spotřebním zbožím klesá od loňska. V pololetí letošního roku se jeho hodnota podle agentury GfK snížila meziročně o osm procent na 29,12 miliardy korun. Obrat letos vzrostl pouze v oblasti informačních technologií. Naopak největší pokles od ledna do června vykázala telekomunikační technika a spotřební elektronika. Už loni český trh s technickým spotřebním zbožím kvůli hospodářské krizi klesl o osm procent na 70,3 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK