Cestování MHD v Ostravě v příštím roce zřejmě podraží

18.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 18. listopadu (ČTK) - Cestování městskou hromadnou dopravou v Ostravě od příštího roku zřejmě podraží. Ceny krátkodobých jízdenek stoupnou o korunu. Dlouhodobé jízdné bude zvýšeno až o 36 korun. Zvýšení cen jízdného už schválili ostravští radní, zdražení však ještě musí v prosinci projednat valná hromada společnosti KODIS, která je koordinátorem regionální dopravy. Novinářům to dnes řekl primátor Petr Kajnar (ČSSD).

Krátkodobé jízdenky podraží o korunu - cena patnáctiminutové jízdenky se tak zvýší ze stávajících 13 na 14 korun. Cena šedesátiminutové jízdenky vzroste ze současných 21 na 22 korun. Také v letošním roce se cena těchto jízdenek zvyšovala o korunu oproti loňsku. Nově vzrostou i ceny zlevněného dětského jízdného, a to u patnáctiminutové jízdenky ze šesti na sedm korun a u šedesátiminutové z deseti na 11 korun.

Dlouhodobé jízdné zdraží v rozmezí od 1,85 do 8,11 procenta. Cena třicetidenní jízdenky na jednu zónu tak vzroste ze současných 284 na 300 korun, u dvou zón to bude ze 370 na 400 korun, u tří zón z 454 na 490 korun a u čtyř zón z 540 na 550 korun. Nejvíce, stejně jako letos, vzroste cena čtyřiadvacetihodinové jízdenky, a to o více než deset procent ze současných 59 na 65 korun. Cena zlevněné celodenní jízdenky stoupne z 29 na 32 korun.

Dopravní podnik Ostrava očekává, že kvůli zvýšení cen jízdného utrží zhruba 10,6 milionu korun a podíl tržeb bude v roce 2011 činit přibližně 32,4 procenta nákladů na veřejnou dopravu. Letos se počítá s 32,9 procenta.

Kajnar připomněl, že zhruba dvě třetiny nákladů na provoz tramvají, autobusů a trolejbusů v Ostravě pokrývá město ze svého rozpočtu. Letos vložilo do Dopravního podniku Ostrava asi 993 milionů korun, v příštím roce by to měla být více než miliarda korun.

Město navíc nově připravuje bezplatnou veřejnou dopravu na území Ostravy, kdy by cestující nemuseli za jízdné platit během smogových situací. Už v prosinci by se podle Kajnara připravovaným návrhem mohli zabývat zastupitelé.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK