Irská banka AIB ztratila od června 17 procent vkladů

19.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 19. listopadu (ČTK) - Allied Irish Bank (AIB) , kdysi největší irský bankovní ústav, ztratila od června na vkladech 13 miliard eur (321 miliard Kč), což je 17 procent celkových depozit. Ztracené vklady nahrazují krátkodobými úvěry Evropská centrální banka a její irská pobočka, zatímco klesající kapitál doplní vláda. T povede k zestátnění banky.

Odliv peněz z irských bank se zrychlil od září, kdy vláda oznámila, že sanace irských bank přijde státní finance na nejméně 45 miliard eur.

Dnešní sdělení AIB přišlo den poté, co zástupci Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu začali jednat v Dublinu o finanční pomoci, kterou by vláda mohla poskytnout bankám. Ty se od roku 2008 po krachu místního realitního trhu dostaly do nezvladatelných ztrát. Vláda problém přenesla na státní finance, když se zaručila za veškeré dluhy domácích bank. Irská krize eskalovala v září, když se ukázalo, že kvůli sanaci bank letos rozpočtový deficit dosáhne rekordních 32 procent ročního výkonu ekonomiky.

Minulý týden hlásily vysoký odliv vkladů přes deset procent za třetí čtvrtletí i Bank of Ireland a Irish Life & Permanent. Uvedly však, že tento měsíc se vklady stabilizovaly. AIB sdělila, že odliv se koncentruje u vkladů firem a institucí; nyní má banka na vkladech 61 miliard eur proti 74 miliardám v červnu.

AIB plánuje příští měsíc prodat nové akcie za 6,6 miliardy eur a celou nabídku zřejmě bude muset koupit vláda. Po transakci se podíl vlády v AIB zvýší z nynějších 18 procent na více než 90 procent.

Vláda již znárodnila tři další sanované banky: Anglo Irish, Irish Nationwide a Educational Building Society, a v Bank of Ireland má 36 procent. Jediná irská finanční instituce, která ještě nedostala státní pomoc, je bankovní a pojišťovací ústav Irish Life & Permanent.

AIB byla kdysi největší irskou veřejně obchodovanou společností, v roce 2008 však se zhroucením domácího stavebního trhu utrpěla těžký propad. Po vypuknutí krize prodala dvě svá největší zahraniční aktiva, polskou Bank Zachodni a menšinový podíl na newyorské M&T Bank. Snaha o prodej dalších aktiv však už naráží na ztrátu důvěry investorů v irské banky. AIB dnes potvrdila, že pokusy o prodej britské divize pozastavila, protože se nenašel věrohodný zájemce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK