Zakázka na obnovu rybníka Jordán v Táboře byla netransparentní

23.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 23. listopadu (ČTK) - Více než čtvrtmiliardová městská zakázka na odbahnění rybníka Jordán v Táboře byla netransparentní. Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Do hry o zakázku úřad vrací sdružení firem Strabag, Swietelsky a Hron. ČTK to potvrdil předseda ÚOHS Petr Rafaj. Vyjádření radnice ČTK zjišťuje.

Právě projekt sdružení firem Strabag, Swietelsky a Hron táborská radnice v polovině letošního roku odmítla, protože se jí zdála nabízená cena 259 milionů korun podezřele nízká. Firmám se to nelíbilo, a obrátily se proto na ÚOHS, který jim dal za pravdu.

"Hodnotící komise nepostupovala transparentně při posouzení výše nabídkových cen," uvedl Rafaj. Postup města mohl podle něj podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.

Rozhodnutí ÚOHS zatím není pravomocné a město se proti němu může odvolat. Soutěž vyhrálo sdružení firem Daich, Metrostav a Zvánovec s cenou za odbahnění 372 milionů korun. Město ale bude muset nabídky posuzovat znovu. ÚOHS zrušil i výběr nejvhodnější nabídky.

Táborský Jordán je nejstarší vodní nádrž v Česku, vznikl ve 13. století. Ale od roku 1830 jej nikdo nevypouštěl, a proto se městský úřad loni rozhodl, že rybník o rozloze 51 hektarů nechá odbahnit a vyčistit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK