Škrobárna v Hodíškově vyrobila jako první škrob z GM brambor

25.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Radešínská Svratka (Žďársko) 25. listopadu (ČTK) - Ve škrobárně Hodíškov u Radešínské Svratky na Žďársku dnes byla ukončena první sezona zpracování geneticky modifikovaných (GM) brambor. Škrobárna v tom má prvenství v EU a možná i na světě. Ze 150 hektarů polí bylo svezeno asi 3600 tun těchto brambor, vyrobilo se asi 720 tun škrobu, řekl dnes novinářům Jaroslav Michal, prokurista zemědělské společnosti Proagro Radešínská Svratka. Škrob z GM brambor se nesmí používat v potravinářství, lze ho zpracovat jen v průmyslu, například ve výrobě lepidel, papíru a ve stavebnictví.

Podle Michala nebyla výroba tohoto škrobu ztrátová. "Zatím se ale dá těžko hovořit o nějakém ekonomickém efektu. Pro nás je to hlavně šance do budoucna, jak využít naši zpracovatelskou kapacitu," řekl. Pěstování geneticky modifikovaných brambor v zemích Evropské unie povolila Evropská komise letos v březnu. Povolena byla odrůda Amflora německého koncernu BASF. V ČR tuto odrůdu pěstovaly pouze tři zemědělské podniky na Žďársku, které jsou zároveň vlastníky škrobárny v Hodíškově.

Zemědělci očekávali hektarový výnos kolem 30 tun. Vzhledem k letošnímu nepříznivému počasí sklízeli jen přes 24 tun. Škrobnatost se podobně jako u běžných průmyslových odrůd pohybovala kolem 18,5 procenta.

Vyrobený škrob odebere firma BASF, a to prostřednictvím škrobárenské společnosti Lyckeby Amylex v Horažďovicích. Generální ředitel této společnosti Ivica Punčikar řekl, BASF má první geneticky modifikovanou odrůdu brambor a firma Lyckeby má jako jediná licenci ji zpracovávat. "Nejsem si vědom toho, že by ještě někde něco takového existovalo," potvrdil Punčikar prvenství hodíškovské škrobárny. Škrob z GM brambor má podstatně výhodnější složení pro průmyslové zpracování. Ve výrobě se ale vzhledem ke krátké době od povolení odrůdy Amflora ještě nepoužívá. Vlastnosti tohoto škrobu se zatím ověřují zkušebně.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK