Co týden dal?

26.11.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Eurozóna se začíná dostávat do stále vážnějších problémů. Kromě Řecka, Irska a Portugalska mají problémy s financováním dluhopisů už i Španělsko a Itálie. Nově se pak začíná spekulovat o Francii a Nizozemsku.

Posledních 7 dní ve světě 

  • Výnosy z dluhopisů některých zemí eurozóny ve čtvrtek dosáhly nových maxim. To znamená, že financování jejich státního dluhu stále zdražuje. Ekonomové podle deníku Financial Times dokonce začínají spekulovat o tom, kdy se dluhová nákaza rozšíří do Francie a možná i do Nizozemska.
  • Zástupci Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu v rámci současných rozhovorů o finanční pomoci Irsku zkoumají, jak přinutit věřitele zaplatit část nákladů na záchranu irských bank.Vysoké náklady sanace bank jsou příčinou vysokého irského zadluženi, kvůli němuž má země dostat od EU a MMF rozsáhlou pomoc v sumě kolem 85 miliard eur.
  • Většina zemí eurozóny a Evropská centrální banka přesvědčují Portugalsko, aby požádalo o finanční pomoc ze záchranného fondu pro eurozónu (EFSF). O Portugalsku se na finančních trzích v souvislosti s nynější dluhopisovou krizí mluví jako o dalším adeptu na pomoc z EFSF po Irsku.
  • Irská vláda předložila parlamentu nejrozsáhlejší plán ozdravení státních financí v historii země. Kabinet chce získat v rozpočtu během příštích čtyř let úsporami a vyššími daněmi 15 miliard eur (370 miliard Kč), z toho 40 procent už v příštím roce. Plán je odpovědí Dublinu na prudký nárůst deficitu způsobený nákladnou sanací irských bank, která zavedla zemi do dluhové krize a ohrožuje evropskou měnu euro.
  • Úrokové výnosy nových španělských krátkodobých dluhopisů v aukci vzrostly na téměř dvojnásobek úrovně, jakou vynesla podobná emise o měsíc dříve. Výsledek aukce dokumentuje, jak se v posledních týdnech rozšířila nová vlna dluhopisové krize a obavy z platební neschopnosti, které se nyní soustředí na Irsko.
  • Růst německé ekonomiky ve třetím čtvrtletí zeslábl v mezičtvrtletním srovnání na 0,7 procenta z dvacetiletého maxima 2,3 procenta ve druhém čtvrtletí. Oznámil to dnes spolkový statistický úřad, který tím potvrdil předběžné údaje z první poloviny měsíce. Ve zpřesněné zprávě označil úřad za hlavní příčiny zpomalení růstu hrubého domácího produktu pokles stavebních investic a oslabení růstu vývozu.
  • Britský maloobchodní řetězec Tesco hodlá během příštích pěti let téměř zdvojnásobit své prodejní prostory ve střední a východní Evropě na 4,1 milionu metrů čtverečních ze současných zhruba 2,2 milionu. Oznámila to dnes firma, která působí rovněž v České republice. Dodala, že chce v rámci tohoto plánu urychlit expanzi menších obchodů a hypermarketů. 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • V letošní anketě Českých 100 nejlepších zvítězila automobilka Škoda Auto, která tak v čele žebříčku nahradila energetickou společnost ČEZ. Ta skončila na druhém místě. Třetí se umístil Agrofert Holding. Výsledky poskytl organizátor soutěže, kterým je občanské sdružení Comenius. V první desítce se na dalších místech umístily Kooperativa pojišťovna, RWE Transgas, Best, Allianz pojišťovna, Vítkovice Holding, Škoda Transportation a Severočeské doly.
  • České dráhy hospodařily za letošní tři čtvrtletí se ziskem 48 milionů korun, což je proti loňsku zlepšení o 548 milionů. Podnik výsledky dnes oznámil v tiskové zprávě, zlepšení připisuje především vyšším tržbám a provozním úsporám. České dráhy jsou ve vlastnictví státu, který spolu s kraji přispívá na provoz vlaků.
  • České aerolinie letos od ztrátového hospodaření zachraňují prodeje majetku, bez nich by firma za první tři čtvrtletí vykázala ztrátu 1,39 miliardy korun. Díky prodeji majetku jsou ale ČSA po devíti měsících roku v zisku 125 milionů korun.
  • Letiště Praha a České aerolinie se spojí pod jedinou mateřskou společnost Český aeroholding, a.s. Projekt na návrh ministerstva financí schválila vláda. Cílem je vznik kapitálově silného a stabilního subjektu. Proces vzniku letecké superfirmy by měl být završen nejpozději do konce roku 2012.
  • Praha bude v roce 2011 spolu s Moskvou, Bukureští a Kyjevem pravděpodobně patřit ve střední a východní Evropě mezi nejatraktivnější cíle realitních investorů. Nejlákavější je v regionu pro investory do nemovitostí Varšava. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky zveřejnila poradenská společnost Colliers International.
  • Mimořádná valná hromada energetické společnosti ČEZ rozhodla o novém personálním složení dozorčí rady. Rada bude mít tři členy za ODS a tři za TOP 09. Věci veřejné a ČSSD budou mít po jednom zástupci. Čtyři zbývající místa připadají na zástupce zaměstnanců a jejich obsazení se měnit nebude. Předsedou dozorčí rady zůstává Martin Říman (ODS).
  • Češi se naučili získat z povinného ručení maximum. Tuzemské pojišťovny evidují mnohem častěji než dříve požadavky na náhradu škody na zdraví či ztrátu výdělku. Podle statistik České kanceláře pojistitelů přitom průměrná hodnota škod na zdraví 18krát převyšuje škody na majetku. Výrazný nárůst objemu škod tak může být důvodem k brzkému zdražení sazeb povinného ručení. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 


Senátní a komunální volby, jak podle vás dopadly?

V Česku formují nové vlády na jednotlivých městských radnicích. Zdá, že v Senátu vládní koalice ztratí svou sílu, nicméně v Poslanecké sněmovně je tak silná, že by si měla udržet stávající tah na reformy. Jak volby dopadly podle vás?

                                             

Anketa

Počet účastníků penzijního připojištění za tři čtvrtletí stoupl na 4,5 milionu. To je proti konci roku 2009 nárůst o 108.000 účastníků. Tempo růstu jejich počtu se ale zpomalilo. Jakým způsobem řešíte připojištění na penzi vy?

  • Mám sjednané penzijní připojištění - 69 %
  • Spořím jiným (efektivnějším) způsobem - 15 % 
  • Na penzi si nespořím - 16 %

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU