Bestu hrozí pokuta od ÚOHS za pozdní nahlášení fúze s Betou

29.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 29. listopadu (ČTK) - Výrobci betonových dlaždic BEST a.s. hrozí pokuta od antimonopolního úřadu za pozdní nahlášení fúze se společností BETA Olomouc. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil s firmou správní řízení. ČTK to potvrdil předseda představenstva společnosti Best Tomáš Březina.

Fúzi obou firem začal podle informací z webu ÚOHS úřad posuzovat v dubnu letošního roku, na základě podaného návrhu firmy Best. Úřad ale nyní šetří, zda Best nevykonával kontrolu nad Betou již před tímto datem. Konkrétní okolnosti správního řízení nechce specifikovat ani ÚOHS, ani firma. "Situaci z důvodu probíhajícího správního řízení nebudeme do vydání rozhodnutí blíže komentovat," řekl dnes ČTK Březina.

Jeho firmě hrozí pokuta až do deseti procent z ročního čistého obratu. Dosud nejvyšší sankcí, kterou v této oblasti uložil, bylo deset milionů korun pro společnost Karlovarské minerální vody v roce 2004. Firma nerespektovala předchozí rozhodnutí ÚOHS, kterým nebyla povolena její fúze s Poděbradkou. Nedávno ÚOHS uložil pokutu 477.000 korun frýdecko-místecké společnosti Lumius, která se zabývá obchodem s elektrickou energií a zemním plynem. Firma od loňského dubna začala vykonávat kontrolu nad Českomoravskou energetickou, aniž k tomu měla předchozí souhlas ÚOHS.

Fúzi firem Best a Beta ÚOHS schválil v polovině letošního roku, a to i přesto, že v některých regionech získal Best významné postavení na trhu. Významné tržní podíly získal Best v oblasti výroby a prodeje betonových prvků pro venkovní architekturu. Týká se to Prahy, Pardubického, Zlínského, Moravskoslezského, Středočeského, Jihočeského, Plzeňského a Královéhradeckého kraje.

Společnost Best funguje 17 let. Předloni utržila 1,1 miliardy korun, což bylo meziročně o 190 milionů Kč více. Dlouhodobě ziskový podnik, který má vlastní zásoby písku na 25 let, zaměstnává 400 lidí ve čtyřech závodech a v pražském obchodním zastoupení v Ruzyni. Výrobu má v Rybnici, Poleradech u Mostu, v Lučicích u Chlumce nad Cidlinou na Královéhradecku a Vraníně u Třeboně. Beta Olomouc vznikla v roce 1992. Z důvodu změny majitele byla přejmenována na BEST-BETA a.s.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK