VERZE 2-Maďarská centrální banka překvapivě zvedá sazby

29.11.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Po šesti měsících beze změny zvedá sazby...

...

* Tisková konference v 15:00

* Banka zveřejní klíčové údaje z nové inflační zprávy

* Zareaguje na nová pravidla jmenování členů bankovní rady

(přidává podrobnosti, citát analytika)

BUDAPEŠMaďarská centrální banka (MNB) v pondělí nečekaně zvedla hlavní zápůjční sazbu, a to o 25 bazických bodů na 5,5 procenta.

V průzkumu Reuters z minulého týdne naproti tomu 20 z oslovených 21 analytiků <HUREPO1> předpovědělo, že banka ponechá sazby beze změny na rekordním minimu 5,25 procenta. Zvýšení sazeb o 25 bazických bodů očekával jeden analytik.

Centrální banka tak pohnula sazbami poprvé od května, kdy přerušila 10měsíční sérii uvolňování měnové politiky, během níž ceny úroků klesly celkem o 425 bazických bodů na rekordní dno.

Banka sazby zvedla po nedávných upozorněních několika tvůrců měnové politiky, že daňová opatření vlády, zahrnující snížení daně z příjmů osob a nové zdanění některých podnikatelských sektorů, zvýší tlak na zrychlení inflace.

Centrální banka uvedla, že nové daně, jež v letech 2010 až 2012 ročně přinesou 161 miliard forintů, by v příštím roce mohly zrychlit inflaci o 0,3 procentního bodu, přičemž zvýšení spotřebních daní by ceny mohlo zvednout o dalších 0,1 procentního bodu.

"Rozumím tomu (zvýšení sazeb). Forint je slabší a inflace je koneckonců problém," řekl Gunnar Tersman z Handelsbanken.

"Nakonec se centrální banka rozhodla zvýšit sazby z domácích důvodů a možná také proto, aby vyslala signál, že je stále nezávislá."

Guvernér András Simor v 15:00 vystoupí na tiskové konferenci, kde banka také zveřejní hlavní údaje z kvartální zprávy o inflaci. Ta podle vyjádření centrální banky poskytne důkladné zhodnocení ekonomických dopadů rozpočtu na příští rok.

Centrální banka by také měla zareagovat na plán vlády dát parlamentu právo jmenovat v příštím roce všechny čtyři nové členy bankovní rady. [ID:nLDE6AN136]

To by připravilo guvernéra Simora o právo jmenovat dva nové členy s tím, že by se nakonec se svými zástupci ocitl v menšině vůči členům delegovaným vládou, která se opakovaně vyjádřila pro uvolněnější měnovou politiku.

(Reportér: Gergely Szakacs; Přeložil: Tomáš Doležel)

[Ť/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK