Koupě akcií přes obchodníka? Ale co když zkrachuje!

06.03.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Private Investors, Bradley, Rosenblatt & Comp., KTP Quantum, Finnex Praha, Profin CB. Tak to je pětice obchodníků s cennými papíry, kteří zkrachovali. Ptáte se jak je to možné? Ano. Krachují banky, cestovní kanceláře i obchodníci s cennými papíry.

Když chcete investovat na kapitálových trzích u nás i ve světě, obrátíte se na obchodníka s cennými papíry s žádostí o zprostředkování obchodu. Obchodníků je u nás podle Komise pro cenné papíry 78. Máte tedy možnost si vybrat, na koho se obrátit.

Jak takový obchod funguje?
Ve skutečnosti je to velmi jednoduché. Vyberete si akcii, kontaktujete obchodníka, složíte požadovanou částku na účet a koupená akcie vám bude připsána na klientský účet u obchodníka. Pokud kupujete zahraniční akcie, na vašem výpisu účtu ze Střediska cenných papírů se tyto akcie neobjeví. To je zásadní rozdíl proti koupi akcií českých.

A v čem je tedy problém obchodníků?
Příkazy klientů se hromadí u obchodníka, k jejich provedení je ovšem oprávněna partnerská společnost v zahraničí. Tento subjekt akcie v požadovaném množství a ceně nakupuje a vede na každém klientském účtu. Tyto akcie (majetek klientů) použije management jako zástavu pro tzv. lombardní úvěr, čímž si zajistí přísun dalších finančních prostředků pro nákup akcií.

A zde je právě problém, uvedenými akciemi se za úvěr ručí a tak když nedochází k růstu objemu obchodů, nebo k růstu počtu klientů, mohou nastat potíže.

Jak takové potíže řešit na české straně?
Zákon 591/1992 Sb. ze dne 20. listopadu 1992 o cenných papírech řeší v paragrafu 81 písmeno a a dalších problémy spojené s krachem obchodníka s cennými papíry. V tomto paragrafu se zřizuje Garanční fond obchodníků s cennými papíry, který má za úkol klienty zkrachovalých obchodníků vyplácet. Je to podobné jako u pojištění vkladů v bankách, kde existuje Fond pojištění vkladů. Obchodníci s CP musí povinně fond plnit částkou 0,01% hodnoty pojištěných vkladů. Sankce za neplnění této povinnosti jsou tvrdé – obchodník může přijít o licenci obchodníka s CP. V případně nedostatku prostředků ručí za fond stát a ten mu také půjčuje 50% chybějících peněz. Z fondu jsou pak vypláceni drobní investoři, na náhradu však nemají nárok mimo jiné:

a) obchodníci s cennými papíry včetně zahraničních,
b) institucionální   investoři včetně   zahraničních,  jakož i podílníci podílových fondů,
c) města a obce,
d) státní úřady a instituce včetně státních fondů,
e) nadnárodní instituce,
f) členové  představenstva  a  dozorčí  rady  obchodníka s cennými papíry.

Fond se od počátků potýká s absolutním nedostatkem prostředků na svoji činnost a vzhledem k úpadku několika obchodníků s cennými papíry, v průběhu roku 2001 nastala situace, že právě vzniknuvší Fond měl od počátku obrovské finanční závazky vůči zákazníkům těchto zkrachovalých obchodníků s cennými papíry. Opět nedokonalá legislativa. Jako ostatně v mnoha případech.

Co tedy poradit zájemcům o investice na kapitálových trzích?
Porozhlédněte se nejprve po domácích investičních příležitostech. Nezapomínejte na státem podporované produkty jako je penzijní připojištění nebo stavební spoření. Pak hledejte na domácím kapitálovém trhu příležitosti (akcie Komerční banky loni vzrostly o 100%) a pak teprve pošilhávejte do zahraničí. Vzhledem k nedobré situaci na kapitálových trzích ve světě bude ale výběr té správné akcie nebo jiného instrumentu hodně obtížný.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky