Roubini: Po Irsku dostane pomoc Portugalsko, možná i Španělsko

29.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. listopadu (ČTK) - Po finanční pomoci Irsku bude muset Evropská unie s Mezinárodním měnovým fondem sanovat i Portugalsko a totéž možná bude nutné i u Španělska. Řekl to dnes na konferenci v Praze americký ekonom Nouriel Roubini. Dodal, že Řecko, které dostalo pomoc už v květnu, bude nakonec muset svůj dluh restrukturalizovat, uvedla agentura Reuters.

"Stalo se to (dluhová krize a pomoc) v Řecku, stalo se to v Irsku a stane se to v Portugalsku," řekl Roubini, který za finanční krize v USA proslul tím, že ji už před rokem 2007 pravidelně předpovídal, i když většinou ze špatných příčin. "Otázka je, zda se to stane ve Španělsku," uvedl a upozornil, že oficiální fond EU na záchranu Španělska stačit nebude.

Po Irsku se finanční trhy zaměřily na Portugalsko, které je nyní nejpravděpodobnějším kandidátem na finanční pomoc. Výnosy portugalských vládních dluhopisů i náklady jejich pojištěni před insolvencí zůstaly dnes i po dohodě o pomoci Irsku blízko rekordních úrovní.

"Ať se vám to líbí, nebo ne, Portugalsko se dostává do kritického bodu. Možná by bylo dobré požádat o pomoc z preventivních důvodů," řekl Roubini v dnešním vydání portugalského deníku Diario Economico.

Španělsko má sice podle Roubiniho veřejné finance a státní dluh v lepším stavu než ostatní okrajové země eurozóny, trpí však slabou ekonomikou a vysokou nezaměstnaností. Navíc španělský bankovní sektor je stejně jako irské banky ohrožen nedávným krachem rozsáhlé úvěrové "bubliny" na realitním trhu. "Konečné fiskální náklady na vyčištění (španělského) finančního systému budou mnohem větší, než vláda dosud odhaduje," řekl profesor ekonomie Newyorské univerzity.

U Řecka budou věřitelé nakonec tlačit na restrukturalizaci jeho dluhu, jak to udělaly v minulých krizích Rusko a Argentina. "U restrukturalizace veřejného dluhu Řecka není otázkou, zda se tak stane, nýbrž kdy," řekl Roubini. Podstatou restrukturalizace je prodloužení splatnosti vládních dluhopisů, případně odpuštění části dluhu.

Ekonomický růst ve všech vyspělých ekonomikách kromě Německa bude nyní podle Roubiniho výrazně pomalejší. Spojeným státům i přes druhé rozsáhlé kvantitativní uvolnění měnové politiky nadále hrozí dvojitý pokles, stejně jako Japonsku a "periferním" zemím eura. Důsledkem bude další všeobecné uvolňování měnové politiky, k němuž nakonec bude muset sáhnout i dosud se vzpírající Evropská centrální banka, předpověděl Roubini.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK