SZPI začala kontrolovat prodejce vín od Templářských sklepů

01.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 1. prosince (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kontroluje od úterka prodejce vína ročníku 2009 od firmy Templářské sklepy Čekovice. Chce zamezit prodeji těchto vín, protože prý pocházejí z hroznů neznámého původu. ČTK to v tiskové zprávě sdělila Petra Hoferková z oddělení komunikace SZPI. Firma Templářské sklepy vína odmítla stáhnout z trhu, jedná se o více než milion litrů. Vinaři s postupem inspekce nesouhlasí. Opatření prý nevstoupilo v platnost a firma veškeré zákonné náležitosti splnila.

SZPI prý v pondělí zahájila kontrulu u Templářských sklepů Čejkovice a nebyla jí prý předložena potřebná vinařská evidence. Inspekce prý také zjisila, že firma stále nezačala z oběhu stahovat ta vína, která měla.

"Z těchto důvodů v úterý SZPI zahájila plošnou kontrolu nejvýznamnějších prodejců tak, aby zamezila uvádění vín neznámého původu do oběhu. Kontrola prodejní sítě v současné době pokračuje," uvedla Hoferková.

Templářské sklepy s postupem inspekce nesouhlasí, během dneška chtějí vydat své stanovisko. Ředitel firmy Pavel Pastorek nicméně už ČTK řekl, že SZPI už prý jen tím, že informace o kontrole zveřejňuje, je v rozporu se zákonem. Společnost to prý mimo jiné poškozuje na trhu.

Firma prý původ zmíněného vína prověřovala prostřednictvím on-line registru vinic ministerstva zemědělství. "Provádíme největší počet těchto prověření. Tento způsob funguje šest let," uvedl již dříve Pastorek. Podle něj právní předpisy neukládají povinnost uvádět identifikaci pěstitele na výkupních lístcích v případě, kdy přímým dodavatelem producenta není pěstitel.

Templářské sklepy Čejkovice nakoupily přes 1250 tun hroznů od brněnské společnosti BJ VITIS s.r.o., která není pěstitelem hroznů. U těchto hroznů podle inspekce není znám jejich původ. Společnosti BJ VITIS podle inspekce hrozny dodala další brněnská firma, DOAL STAV s.r.o., která se však na adrese svého sídla nevyskytuje a ani nepřebírá poštu.

Při samotné výrobě vína byly podle SZPI k hroznům neznámého původu přimíseny také hrozny známého původu, které tím byly znehodnoceny. Celkový objem vyrobeného jakostního odrůdového vína a odrůdového vína tuzemské provenience ročníku 2009 neznámého původu se tak pohybuje kolem 1,080 milionu litrů.

Podle SZPI mají být ze sítě stáhnuty všechny šarže jakostního vína odrůdového a odrůdového vína tuzemské provenience ročníku 2009, které byly vyrobeny z hroznů těch odrůd révy vinné, které dodala společnost BJ VITIS, s.r.o. (Rulandské modré, Modrý Portugal, Muškát moravský, Sauvignon, Tramín červený, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Ryzlink vlašský, Rulandské šedé a Irsai oliver).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK