Příjmy z kapitálového majetku se také musí danit

12.03.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Je to až neuvěřitelné a pro někoho se to může zdát kruté ale nespravedlivé. Stát je ke svým občanům štědrý, ale na druhé straně také krutý. Pocítíme to vždy na konci března, když musíme odevzdávat daňové přiznání za minulý rok.

Ne jinak je tomu letos. A tak nám nezbývá, než vzít k ruce Zákon č. 586/1992 Sb. O daních z příjmů a listovat a počítat a přiznávat. Není to tak složité jak se na první pohled může zdát. Pokud jsme zaměstnanci a nemáme jiné příjmy než ze zaměstnání (přesněji ze závislé činnosti), situaci máme podstatně jednodušší. Daňovou povinnost za nás vypočítá a daň zůčtuje mzdová účtárna.

Podstatně složitější situace nastává u podnikatelů a také u lidí, kteří mají také příjmy z kapitálového majetku. Co ale zákon pod kapitálovým majetkem rozumí?

O příjmech z kapitálového majetku hovoří § 8:

  • podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu na akciové společnosti, na společnosti s ručením omezeným a komanditní společnosti, podíly na zisku z členství v družstvu a dále úroky a jiné výnosy z držby cenných papírů,
  • podíly na zisku tichého společníka z účasti na podnikání,
  • úroky, výhry a jiné výnosy z vkladů na vkladních knížkách, úroky z peněžních prostředků na vkladovém účtu (c)
  • výnosy z vkladních listů a z vkladů jim na roveň postavených
  • dávky penzijního připojištění se státním po snížení,
  • plnění ze soukromého životního pojištění po snížení,
  • úroky a jiné výnosy z poskytnutých úvěrů a půjček, úroky z prodlení, poplatek z prodlení, úroky z práva na dorovnání, úroky z vkladů na běžných účtech,
  • úrokové a jiné výnosy z držby směnek

Za příjmy z kapitálového majetku se dále považují

  • rozdíl mezi vyplacenou jmenovitou (nominální) hodnotou dluhopisu včetně vkladního listu nebo vkladu jemu na roveň postaveného a emisním kursem při jejích vydání; v případě předčasného zpětného nákupu se použije místo jmenovité hodnoty cena zpětného nákupu,
  • příjmy z prodeje předkupního práva na cenné papíry.

Po přečtení zákona nebo našeho krátkého přehledu kapitálových příjmů podléhajících zdanění se mnozí z vás zděsili. V bodu c) se hovoří o zdanění příjmů úroků z vkladů. Ano je to pravda, i úroky, které vám připisuje banka na váš účet podléhají zdanění. Daň se vybírá srážkou a vám na účet banka připíše už čistý výnos. Žádné daňové přiznání nevypisujete! Podobně je to u většiny kapitálových příjmů.

Také dávka penzijního připojištění se státním příspěvkem se považuje za základ daně (po snížení o zaplacené příspěvky a o státní příspěvky na penzijní připojištění). Podobně je to u plnění ze soukromého životního pojištění.

Jak už to u daní bývá, je velmi obtížné se v paragrafech vyznat a proto je lepší nechat na odbornících a daňových poradcích. Obraťte se třeba na odborníky našeho serveru na poradna.finance.cz a ptejte se jich! Zdarma vám pomůžeme poradíme, nasměrujeme.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky