Zisk největší CK v Evropě TUI Travel vzrostl loni o 11 pct

02.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. prosince (ČTK) - Provozní zisk největší evropské cestovní kanceláře TUI Travel v loňském fiskálním roce vzrostl o 11 procent na 447 milionů liber (13,2 miliardy Kč). Výsledky podpořily úspory z fúzí a oživení některých aktivit, které překonaly i slabší obchody v Británii. Uvedl to dnes generální ředitel společnosti Peter Long.

Výsledky za rok do konce září překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Ti v průměru čekali zisk 439 milionů liber, jejich odhady se pohybovaly od 428 milionů do 447 milionů liber.

Tržby se však snížily o dvě procenta na 13,5 miliardy liber. Na úrovni čistého hospodářského výsledku se firma propadla hlouběji do ztráty. Čistá ztráta činila 104 milionů liber ve srovnání s předloňskou ztrátou 67 milionů liber. Mohl za to propad v cestování v Británii a výpadek v cestování po celé Evropě kvůli výbuchu islandské sopky.

Long dodal, že firma zažívá trvalé zlepšení poptávky od července a zájem o zájezdy na zimní období i léto 2011 je zatím velmi pozitivní. Ve výhledu na příští rok je však obezřetný. Zájem o rezervace je sice zatím dobrý, avšak další vývoj ekonomiky je stále nejistý a rezervace jsou teprve v počátku.

TUI Travel vznikla v roce 2007 spojením cestovní divize německé firmy TUI AG a britské společnosti First Choice. TUI vlastní ve firmě majoritní podíl.

Konkurenční společnost Thomas Cook tento týden uvedla, že její výsledky za loňský rok byly na dolním konci očekávání analytiků. Firma rovněž oznámila snižování nákladů v Británii až o 50 milionů liber, aby tak vyrovnala případný další pokles v hospodaření, napsaly agentury DPA a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK