Majitel Čedoku připravuje v Praze-Letňanech stavbu stovek bytů

07.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Americko-turecká investiční skupina Odien, majitelka cestovních kanceláří Čedok a Firo-tour, chce v Praze-Letňanech do konce roku 2014 postavit v pěti bytových domech 367 nových bytů. Zahájení stavby investor plánuje na březen 2011. ČTK to dnes zjistila z dokumentů předložených firmou v rámci posuzování vlivů stavby na životní prostředí (EIA).

Projekt s názvem Rezidence Veselská bude zahrnovat hlavně byty o průměrné velikosti 60 metrů čtverečních. Celkový plocha užitkových ploch nadzemních částí projektu má být 21.350 metrů čtverečních. Přímo v lokalitě si developer konkuruje s bytovými projekty společností Central Group a Daramis Group.

Odien vlastní v Česku také společnost Avia, která stavbu bytů v Letňanech prostřednictvím své projektové firmy připravuje. Značku Avia získal Odien v roce 2004. Skupina tehdy koupila od společnosti Daewoo Motor Corporation letňanského výrobce nákladních vozů Daewoo Avia. V říjnu 2006 prodal Odien divizi výroby aut indické firmě Ashok Leyland.

Odien v současnosti podle vlastních údajů má v Česku 65 hektarů pozemků určených k nové výstavbě. V Letňanech plánuje revitalizaci areálu, který kdysi patřil k továrně na nákladní auta. Podle firmy ho bude možné využít pro výstavbu nových skladů, ale také kanceláří a obchodů.

Počet zahájených bytů v Česku se podle dnes zveřejněných čísel Českého statistického úřadu v říjnu propadl o 25,4 procenta na 2023 bytů. Počet zahájených bytů v rodinných domech meziročně poklesl o 23,8 procenta. Počet zahájených bytů v bytových domech vzrostl o 16,7 procenta.

"Tato čísla nelze interpretovat tak, že by se developerům dařilo, ale spíš tak, že před rokem nestavěli skoro vůbec. Takže i nepatrný nárůst počtu nově stavěných bytů se ve statistice projeví velkým růstem," uvedla ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Poradenská společnost King Sturge podle dnes oznámených odhadů očekává, že ceny bytů budou v roce 2011 stagnovat. Jen málo projektů bude mít víc než 100 bytů a stavět budou hlavně developeři, kteří mají jiné než bankovní financování.

Daniel Novák vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK