Frucona prohrála s Bruselem soud o 416,5 milionu Sk státní pomoci

07.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk/Brusel 7. prosince (zpravodaj ČTK) - Slovenská potravinářská společnost Frucona Košice neuspěla u Soudního dvora EU se žalobou proti Evropské komisi. Ta požaduje, aby firma vrátila státní pomoc ve výši 416,5 milionu slovenských korun (13,8 milionu eur, tedy 346,5 milionu Kč). Dluh v této výši Slovensko firmě odpustilo na daních, podle komise se tak ale stalo v rozporu s pravidly. Bratislavu proto vyzvala, aby sumu od firmy vymohla.

Podle rozhodnutí komise z roku 2006 státní pomoc nesplňovala unijní pravidla pro poskytování státní pomoci. Frucona Košice ale podala na komisi žalobu. Argumentovala i tím, že Brusel špatně vypočítal sumu státní pomoci. Celkem předložila desítku námitek či údajných pochybení ze strany komise.

Paralelně s případem, o němž se dnes rozhodovalo, se soud zabývá také sporem, v němž komise zažalovala Slovensko. Podle Bruselu totiž nedokázalo v dané lhůtě neoprávněně poskytnutou státní pomoc vymoci.

Tento případ zatím neskončil. Nicméně se zdá, že Slovensko neuspěje. Generální advokát před časem tribunálu navrhl, aby rozhodl, že Slovensko pochybilo. Jeho názor přitom soudní tribunál většinou respektuje.

Frucona Košice produkuje různé potravinářské výrobky jako třeba konzervované ovoce, džusy, zeleninu či nápoje. Do roku 2004 byla firma také druhým největším výrobcem lihovin na Slovensku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK