Maďarská ekonomika rostla ve 3. čtvrtletí o 1,7 procenta

09.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 9. prosince (ČTK) - Maďarská ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí o něco více, než se čekalo. Hrubý domácí produkt stoupl meziročně o 1,7 procenta, první odhad počítal s růstem o 1,6 procenta. Ve druhém čtvrtletí ekonomika expandovala o jedno procento. K růstu přispěl vývoz, průmyslová výroba a spotřeba domácností. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila maďarský statistický úřad (KSH).

Ve srovnání s předchozími třemi měsíci ekonomika stoupla o 0,8 procenta. Za leden až září HDP vzrostl o 0,9 procenta. Za celý loňský rok Maďarsko zaznamenalo ekonomický pokles o 6,7 procenta.

"Ekonomický růst jasně táhne vývoz a průmyslová výroba, ale je zde nový prvek, pozitivní byla i spotřeba," uvedl statistik KSH Peter Szabó. "Je to poprvé od třetího čtvrtletí 2008, kdy spotřeba domácností roste," dodal.

KSH upřesnil, že průmysl zaznamenal meziroční růst o 10,8 procenta, i když výstavba klesla o 4,2 procenta. Pokles však výrazně zpomalil. Spotřeba domácností se zvýšila o 0,8 procenta po poklesu o pět procent ve druhém kvartálu. Vývoz stoupl o 13,9 procenta a dovoz o 13 procent, napsaly agentury MTI a Reuters.

Maďarská vláda očekává, že ekonomika letos vykáže růst o 0,6 procenta. S příznivějším vývojem počítá centrální banka, která růst ekonomiky odhaduje na 0,9 procenta. Tento týden vláda mírně zlepšila výhled růstu HDP na příští rok. Díky silnému růstu průmyslové výroby a vývozu by ekonomika měla příští rok stoupnout o více než tři procenta. Původně vláda čekala růst tři procenta. Trhy odhadují, že maďarská ekonomika příští rok stoupne o 2,7 procenta.

Český statistický úřad dnes uvedl, že česká ekonomika v letošním třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,8 procenta, tedy o 0,2 procentního bodu méně než předpokládal předběžný odhad. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se hrubý domácí produkt zvýšil o 1,0 procenta; předběžně se uváděl růst o 1,1 procenta. K růstu přispěla zejména odvětví zpracovatelského průmyslu, tržních služeb a obchodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK