Když hračky přestanou být nejčastějším vánočním dárkem

10.12.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Vánoce slaví stále více seniorů. Stárnutí populace je všudypřítomný trend, který přetrvá a dramaticky změní ekonomickou, politickou a sociální strukturu většiny zemí světa.

Stárnutí světové populace je způsobeno několika faktory. Za posledních 150 let se zdvojnásobil věk dožití: například dívka dnes narozená v Japonsku má 50% naději, že se dožije 100 let. Již půl století celosvětové klesá porodnost, zatímco generace tzv. baby-boomu v západním světě (lidé narození v letech 1946 a 1964) se blíží důchodovému věku.

Předpokládá se, že do roku 2050 bude nejméně 20 % světové populace – v Japonsku až 44 % – starší šedesáti let. Tento fenomén se týká nejen rozvinutých zemí. S výjimkou Afriky stárne populace na celém světě, zejména ve velkých rozvíjejících se zemích, jako je Brazílie, Rusko, Indie a Čína.


Hrozící katastrofa nebo jenom změna?


Před několika desetiletími byl tento trend považován za hrozící katastrofu, protože staří lidé byli spatřováni jako přítěž pro své okolí a společnost. To už dávno neplatí – senioři si dnes mohou užívat nezávislý, aktivní život díky pokrokům v medicíně a technice, které zlepšují zdraví a kvalitu života.

Vedle farmaceutického průmyslu, který vyvíjí nové léky, jsme svědky významných pokroků i v oboru lékařských technologií. Například nové protetické pomůcky mohou zlepšit mobilitu lidí trpících problémy s klouby a kostmi způsobenými věkem. K dispozici jsou nyní i různé implantáty, jako inzulínové pumpy pro diabetiky, kardiostimulátory, defibrilátory a léčivem potažené srdeční chlopně a stenty pro léčbu kardiovaskulárních chorob. Tradiční operace jsou postupně nahrazovány minimálně invazivní chirurgií, u níž stačí lokální anesteze. Tyto postupy jsou obzvlášť vhodné pro léčbu starších lidí a umožňují jim se mnohem rychleji zotavit po hospitalizaci.

Díky konvergenci lékařských technologií a strojírenství stoupá využití robotů na operačních sálech. Dobře tento trend ilustruje britská metrologická firma Renishaw. Tato nadnárodní strojírenská společnost pracuje na lékařských aplikacích nanometrických měřicích systémů, které vyvinula pro nástrojařský průmysl. Výsledkem je velmi přesný naváděcí systém pro neurochirurgické roboty.


Zdravotnictví bude potřebovat větší díl státních rozpočtů


Spojení lékařských a komunikačních technologií rovněž dalo vzniknout novému oboru – telemedicíně –, která je výhrou pro cestující seniory. Umožní jim snadněji komunikovat se svým ošetřujícím lékařem, který bude schopen zkontrolovat stav kardiostimulátoru nebo defibrilátoru na dálku.

Technický pokrok bude přirozeně mít ekonomické dopady. Spojené státy v současné době vynakládají 15 % HDP na zdravotnictví a během pěti let tento podíl stoupne na 20 %. Oproti tomu Švýcarsko utrácí přibližně 12 % HDP na zdravotnictví a Evropa a Japonsko pouhých 8 %. Pacienti v USA mají k dispozici nové technologie mnohem dříve než ve většině ostatních zemí. Situace se však může změnit s tím, jak přibývá starších obyvatel a stoupá váha jejich hlasů a tedy schopnost ovlivnit politická rozhodnutí. Senioři budou chtít využívat výhod lepších technologií, aniž by nutně museli nést veškeré související náklady.

Firmy zabývající se lékařskými technologiemi mají velkou výhodu oproti farmaceutickým společnostem z hlediska času potřebného k uvedení produktů na trh. Vyvinout nové léčivo trvá nejméně 12 let kvůli zdlouhavému ověřování a požadovaným klinickým testům, zatímco k uvedení zdokonaleného přístroje nebo implantátu na trh stačí dva nebo tři roky.


Stáří jako obchodní příležitost


Stárnutí populace otevírá nové trhy pro lékařské technologie i v rozvíjejících se zemích. Největší výrobci lékařských přístrojů dnes realizují zhruba polovinu prodeje a 60 % zisku v USA, ačkoli tento trh představuje pouhých 5 % světové populace. To v budoucnu přestane platit a firmy se budou muset přizpůsobit nové realitě. Jedná se především o Čínu a Indii, kde se střední třída již nespokojí s lacinými výrobky a požaduje špičkové technologie dostupné v západním světě, avšak za nižší ceny. To znamená, že výrobci budou nuceni snížit marže a kompenzovat nižší ceny mnohem větším objemem prodeje.

Zdravotnictví je možná první sektor, který pociťuje dopad probíhající demografické revoluce, nikoli však jediný: výživa, zábava, stavebnictví a finanční služby zaměřené na seniory se pravděpodobně také dočkají velkého rozmachu. Kolik lidí například ví, že průměrný věk zákazníků v USA kupujících obytný automobil pro kempování je 55 let?

Stárnutí populace je všudypřítomný trend, který přetrvá a dramaticky změní ekonomickou, politickou a sociální strukturu většiny zemí světa.

Autor je bývalý prezident společnosti Medtronic International a člen poradní vědecké rady fondu Lombard Odier „Golden Age“

. Lombard Odier

Autor článku

Barry Wilson  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU