AP: Americký program TARP už vydělal skoro 35 miliard dolarů

10.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. prosince (ČTK) - Silně kritizovanému programu americké vlády na podporu finančního systému se zatím dál daří zvyšovat příjem. Ten za poslední dva roky dosahuje už téměř 35 miliard dolarů (asi 664 miliard Kč). Ukazují to záznamy, které zveřejnilo americké ministerstvo financí. Program TARP (Troubled Asset Relief Program) vznikl před dvěma lety a k dispozici měl kolem 700 miliard dolarů (asi 13,3 bilionu Kč).

Podle agentury AP statistická data ukazují, že příjem fondu TARP se do konce listopadu zvýšil skoro o 17 procent ve srovnání se ziskem, který měl fond do října. K vylepšení výsledků ale hodně přispěl prodej akcií v bance Citigroup.

Nespokojenost amerických voličů s programem TARP a s neustálým růstem rozpočtového deficitu v listopadových volbách hodně pomohla republikánským poslancům posílit pozice v Kongresu. V Senátu díky rostoucí nespokojenosti s politikou prezidenta Baracka Obamy a jeho demokratů republikáni získali navíc šest křesel, ve Sněmovně reprezentantů mají většinu.

Odhadovaný příjem 35 miliard dolarů se projeví v měsíční zprávě o pomoci finančnímu sektoru, která by měla být zveřejněna dnes. Agentura AP získala tyto údaje v předstihu. Předchozí zpráva, která zahrnovala data do konce října, vyčíslila příjem programu TARP na téměř 30 miliard dolarů.

O většinu dalších zisků se zasloužil především zmíněný prodej akcií v kdysi největší americké bance Citigroup. Do ní vláda prostřednictvím podpůrného programu napumpovala asi 45 miliard dolarů, za které převzala v bance podíl. Akcie prodávala v několika krocích a prodej dokončila teprve tento týden. Na transakci vláda vydělala asi 12 miliard dolarů (zhruba 228 miliard Kč).

Menší část dalšího příjmu pochází z dividend od dalších bank, které také čerpaly státní pomoc. Část příjmu pochází i z dividend za podporu, kterou vláda poskytla bývalé finanční odnoži automobilky General Motors.

Zatímco příjem programu TARP se zvyšuje, odhady jeho celkových nákladů se dál snižují. V listopadu Rozpočtový úřad Kongresu (CBO) snížil odhad předpokládaných ztrát ze záchranného programu na 25 miliard dolarů, i když ještě v srpnu počítal se ztrátou 66 miliard USD. V březnu se dokonce ještě předpokládalo, že celý záchranný program americkou vládu přijde až na 109 miliard dolarů.

Lepší vyhlídky programu nyní Rozpočtový výbor přičítá dalším odkupům prioritních akcií bankami, které čerpaly pomoc. Nižší je také odhad pomoci pojišťovací skupině American International Group (AIG), stejně jako firmám Chrysler a General Motors.

Program TARP vznikal ještě v době, kdy byl prezidentem Obamův předchůdce George Bush. Kongres jej schválil v říjnu 2008, zhruba měsíc po pádu investiční banky Lehman Brothers, který prohloubil finanční krizi a vedl k celkovému zhoršení globální hospodářské recese. Americká veřejnost program TARP od začátku hodnotila značně kriticky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK