Týden.cz: GE Money Bank se stala akcionářem Agrobanky

10.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. prosince (ČTK) - Společnost GE Money Bank vyměnila dluhy Agrobanky za její akcie. Stala se tak akcionářem padlého bankovního domu, který je v likvidaci. Informoval o tom dnes server Týden.cz. Podle GE Money Bank je cílem transakce uzavřít dlouholeté soudní spory mezi GE, která odkoupila po pádu Agrobanky její zdravou část, a akcionáři původní Agrobanky.

"V tomto případě se nejedná o snahu získat podíl v Agrobance, ale o součást naplňování dohody o narovnání s cílem ukončit dlouholeté soudní spory a ukončit existenci Agrobanky likvidací," řekl serveru ředitel komunikace GE Money Bank Roman Frkous. Kapitalizace pohledávek je podle něj běžnou součástí likvidace firmy a na chodu Agrobanky se tato transakce neprojeví.

Veškeré pohledávky společností ze skupiny GE Money Bank za Agrobankou byly kapitalizovány podle likvidátora Agrobanky Petra Čermáka 11. listopadu. "Agrobanka v současné době nemá za těmito společnostmi žádné závazky," uvedl.

K oddlužení Agrobanky formou kapitalizace pohledávek přikročila 11. listopadu podle Čermáka rovněž Česká národní banka, které likvidovaný bankovní dům dlužil přes 17 miliard korun. I to bylo podle serveru součástí dohod o smíru mezi GE Money Bank a akcionáři Agrobanky, kteří napadali prodej zdravé části banky právě do rukou finanční odnože amerického koncernu General Electric. Tomu patří právě GE Money Bank.

V letech 2008 a 2009 z GE Money Bank přiteklo do Agrobanky 22,1 milionu korun na úhradu nákladů spojených s likvidací banky. Ke konci minulého roku pak GE Money Bank poskytlo likvidované instituci půjčku 1,5 milionu korun.

Agrobanka vznikla v červenci roku 1990, stala se první nestátní bankou. V roce 1995 ji složitými finančními operacemi ovládla investiční skupina Motoinvest kolem podnikatele Pavla Tykače. O rok později se Agrobanka ocitla v nucené správě, a to kvůli nedostatku likvidity, které způsobily nesplácené úvěry i Motoinvest dravými finančními operacemi například vůči velkým bankám, které pak Agrobanku odstřihly od úvěrových linek.

O dva roky později Česká národní banka nechala zdravou část Agrobanky i se státními zárukami odkoupit z nucené správy za půlmiliardu korun od amerického koncernu GE, přičemž klienti Agrabanky přešli pod nově zakládanou GE Capital Bank.

V červenci GE Money Bank podepsala dohodu o narovnání s akcionáři Agrobanky Praha. Akcionáři Agrobanky dostanou 800 milionů korun. Jednotliví vlastníci akcií dostanou vyplaceno 15 procent jejich nominální hodnoty. Podle uzavřené dohody budou zastaveny žaloby vedené proti GE Money Bank akcionáři Agrobanky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK