Lidovky.cz: Merkelová navrhovala Nečasovi, aby ČR přijala euro

11.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Německá kancléřka Angela Merkelová navrhovala premiérovi Petrovi Nečasovi, aby Česko vyměnilo korunu za euro. Napsal to server lidovky.cz. Hlavní ekonom Patria Finance David Marek ČTK řekl, že na tento krok není připravena eurozóna ani ČR.

"Je to mimo ekonomickou realitu ve všech ohledech," uvedl Marek. Eurozóna podle něj nyní musí pracovat na tom, aby zajistila svoji stabilitu. A Česko musí ještě dodělat své domácí úkoly na poli rozpočtové politiky a dále pokračovat v přibližování se k eurozóně, co se týče úrovně i struktury ekonomiky, dodal.

Když v září přijel Nečas navštívit do Berlína Merkelovou, ta mu podle informací LN řekla: "Rádi bychom vás viděli v klubu". Merkelová naznačila, že Praha by patřila ke spojencům, s nimiž v eurozóně udělá pořádek. Nečas rozmluvu s kancléřkou nechce komentovat, zdroje z jeho okolí ale takovou větu kancléřky potvrzují.

Nečas nebyl přitom podle serveru jediným středoevropským politikem, který podobnou nabídku dostal. Už předtím se Merkelová sešla i s polským ministerským předsedou Donaldem Tuskem. A rovněž jeho vyzvala podobnými slovy k přijetí eura.

fd dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK