Sněmovna zamítla návrh na zmírnění trestů pro STK

14.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Poslanecká sněmovna dnes v prvním čtení zamítla návrh Karlovarského kraje, který navrhoval mírnější tresty pro stanice technické kontroly (STK). Těm měla být podle předlohy nově odebírána licence pouze při opakovaném pochybení. V ostatních případech kraj navrhoval pokutu do půl milionu korun. Proti novele se ale postavila většina poslanců vládní koalice ODS, TOP 09 a VV.

Hejtman kraje Josef Novotný (ČSSD) novelu odůvodňoval tím, že odnětí oprávnění k provozování STK je vážným zásahem do práv podnikatele a mělo by být použito pouze při opakovaném závažném pochybení. Naopak v situacích, kdy není ohrožena bezpečnost silničního provozu, měly být provozovny potrestány pouze pokutou. Její výše měla být omezena na 500.000 korun. Novotný dodal, že dříve byla podle zákona možnost stanici pokutovat, postupně byla ale vypuštěna.

Novotný dále upozornil na to, že pokud by mělo být zrušeno rozhodnutí kraje o odebrání licence, ať už ministerstvem vnitra či soudem, mohly by takové provozovny žádat po státu milionové odškodné.

Proti návrhu se ale postavila už dříve vláda s odůvodněním, že není komplexní. Navíc prý chystá vlastní novelu, která tuto oblast bude regulovat. Poslanec ODS Petr Bendl přednesl návrh na zamítnutí, který poslanci koalice podpořili.

Situaci ve stanicích technické kontroly kritizují experti dlouhodobě. V České republice jich bylo ke konci minulého roku zhruba 330. Na podzim roku 2008 spustilo ministerstvo dopravy centrální dohledový systém nad STK, který umožňuje on-line napojení na všechny stanice. Přesto i nadále panují obavy z falšování prohlídek. Ministerstvo dopravy v dubnu podle Lidových novin přichystalo novelu zákona, podle níž by mohli provozovatelé STK dostat za takový čin až pětimilionovou pokutu. Sněmovně ale zatím předložena nebyla.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK