Kdy má dítě nárok na sirotčí důchod?

20.12.2010 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Nezaopatřené děti mají při splnění zákonných podmínek nárok na sirotčí důchod. Jaké podmínky je nutné pro jeho přiznání splnit? Jak se sirotčí důchod vypočítává? Jak postupovat při přerušení studia?

Nárok na sirotčí důchod není ze zákona automatický, musí být splněny zákonné podmínky a musí být podáná žádost o sirotčí důchod. Žádost o sirotčí důchod si podá zletilé dítě samo, za nezletilé dítě podá žádost žijící rodič nebo opatrovník dítěte.

K žádosti o sirotčí důchod je zapatřebí s sebou donést tyto doklady: občanský průkaz žadatele o sirotčí důchod, rodný list žadatele o sirotčí důchod, potvrzení o studiu a úmrtní list rodiče. Jestliže zemřelý rodič ještě nepobíral důchod, tak je potřeba donést stejné doklady, jako by rodič žádal o starobní nebo invalidní důchod (např. doklady o studiu, o práci, vojenskou knížku…).


Kdy má dítě nárok na sirotčí důchod?


Na sirotčí důchod má dítě nárok dle § 52 zákona o důchodovém pojištění, zemře-li: rodič (osvojitel) dítěte nebo osoba, která převzala dítě do péče nahrazující péči rodičů, a dítě na ni bylo v době její smrti převážně odkázáno výživou, kterou nemohli ze závažných důvodů zajistit jeho rodiče.

Dále musí platit podmínka, že rodič (osvojitel) nebo osoba, která dítě převzala, byli poživateli starobního nebo invalidního důchodu nebo ke dni smrti splnili podmínku potřebné doby pojištění nárok na invalidní důchod nebo podmínku nároku na starobní důchod anebo zemřeli následkem pracovního úrazu.

Při splnění zákonných podmínek má osiřelé dítě nárok na sirotčí důchod po každém z rodičů (osvojitelů) nebo osobě, která dítě převzala. Nárok na sirotčí důchod nevzniká po pěstounovi nebo jeho manželovi. Nárok na sirotčí důchod zaniká osvojením.


Kdy je dítě nezaopatřené?


Na sirotčí důchod má ze zákona nárok pouze nezaopatřené dítě. Dle § 20 zákona o důchodovém pojištění se za nezaopatřené dítě považuje dítě do skončení povinné školní docházky, a poté, nejdéle však do 26. roku věku:


  • Jestliže se dítě soustavně připravuje na budoucí povolání. Za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání se považuje studium na středních a vysokých školách v České republice, případně v zahraničí (při splnění podmínek Ministerstva školství). Tuto podmínku např. nesplňuje dálkové, kombinované či distanční studium. Např. při přerušení studia a vykonávání výdělečné činnosti zanikne dítěti nárok na sirotčí důchod. Když však začne dítě opět studovat a bude mladší 26 let, tak mu opětovně nárok na sirotčí důchod vznikne.
  • Když se dítě nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz. Např. při ukončení studia ze zdravotních důvodů má dítě nadále nárok na sirotčí důchod.
  • Jestliže je dítě z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu neschopno vykonávat soustavnou výdělečnou činnost.
    Po skončení povinné školní docházky se do 18. roku věku považuje za nezaopatřené dítě také dítě, které je vedeno v evidenci úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání a nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti. Dítě, které je poživatelem invalidního důchodu třetího stupně nárok na sirotčí důchod nemá.


Jak vysoký je sirotčí důchod v roce 2011?


Sirotčí důchod přiznaný v roce 2011 se bude skládat ze dvou částí, základní výše sirotčího důchodu ve výši 2 230 Kč a procentní části důchodu. Procentní výměra sirotčího důchodu činí 40 % procentní výměry starobního nebo invalidního důchodu, na který by měla nárok zemřelá osoba v době úmrtí. Osiřelé dítě má nárok na sirotčí důchod ve výši 40 % procentní výměry po obou rodičích.


  • Praktický příklad
    Studentovi Novákovi (23 let) vysoké školy zemřel tatínek, jehož procentní část starobního důchodu je 9 000 Kč. Student Novák bude mít nárok na sirotčí důchod po tatínkovi ve výši 5 830 Kč (2 230 Kč + 40 % z 9 000 Kč). 


I sirotčí důchody se valorizují


Jestliže dítě pobírá již sirotčí důchod od roku 2010 a dříve, tak od ledna 2011 bude pobírat sirotčí důchod vyšší. Dle nařízení vlády č. 282/2010 se valorizují všechny důchody přiznané v roce 2010 a dříve. O zvýšení sirotčího důchodu se nemusí žádat, sirotčí důchod bude zvýšen automaticky. Zvyšuje se základní výměra důchodu o 60 Kč a procentní výměra důchodu o 3,9 %.


  • Praktický příklad
    Studentka střední školy Novotná pobírá od února 2010 po tatínkovi sirotčí důchod ve výši 5 200 Kč, který se skládá ze základní výměry 2 170 Kč a procentní výměry 3 030 Kč. V roce 2011 bude pobírat sirotčí důchod 5 379 Kč (2 230 Kč + 1,039 ? 3 030 Kč).

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY