US futures : soubor makrodat vs. ekonomika

15.12.2010 | , Capital Partners
INVESTICE


V návaznosti na včerejší smíšené uzavření burzovních obchodů s hlavními indexy ne příliš vzdálenými od neutrálních hodnot, se dnes...

...bude bojovat především na dvou „frontách\". Jednak to je podle ekonomického kalendáře vydatná skladba makroindikátorů a dále zprávy v Evropy o dalším řešení fiskálních či dluhových záležitostí.
Dokladem „doutnání\" problému Eurozóny je informace, že ratingová agentura Moody´s Investors Service umístila rating Španělska na úrovni Aa1 do revize s implikacemi na možný downgrade. Dále bývalý německý kancléř Helmut Schmidt řekl listu Die Zeit, že země musí být připravena obětovat více suverenity a peněz za účelem záchrany EUR, uvedl, že Německo rovněž v minulosti masivně přispělo ke konfliktu v Eurozóně, obnovení národních měn by mělo zásadní dopad na životní úroveň a exporty.
Aktivní je ve svých vyhlášeních dnes Rakouská centrální banka, která nejprve oznámila, že podle posledních zátěžových testů jsou tamní banky odolné proti nové krizi (při krizovém scénáři pro top 6 bank dosahuje ukazatel Tier 1 hodnoty 7,7 %). Posléze se přihlásila znovu se zprávou, že rakouské banky mohou odepsat dalších 6,5 mld. EUR, když již odepsaly celkem 22 mld. EUR (objem špatných úvěrů by měl dosáhnout vrcholu v polovině roku 2011).
Švédská centrální banka dle očekávání zvýšila hlavní úrokovou sazbu reposazbu o 25 bp. na 1,25%.
Seznam makroúdajů obsahuje tyto položky: MBA Mortgage Aplications, CPI (mom) za listopad s oček. 0,2%, v jádrové podobě se čeká 0,1%, dále CPI (yoy) za listopad s oček. 1,1% a v jádrové podobě 0,6%, Empire Manufacturing za prosinec s oček. 5 bodů, Industrial Production za listopad s číslem 0,3%, využití kapacit za listopad má být 75%, NAHB Housing Market Index za prosinec se čeká 16 bodů a nakonec zásoby ropy a derivátů z ní.
Podle listu China Daily zřejmě Čína zvýší od roku 2011 tarify na exporty 10 vzácných minerálů, ovšem zatím nejsou známy podrobnosti.
Na komoditních trzích se ropa NYMEX WTI obchoduje za kurs 87,47 USD za barel a zlato je na ceně 1387,40 USD za trojskou unci. Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,3295.
Aktuální hodnoty futures na hlavní indexy stále zůstávají v minusech, konkrétně DJIA -48 bodů, Nasdaq 100 -11,45 bodů a SP 500 -6,50 bodů.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE