Ranní přehled: 16/12/2010: KB, ECM

16.12.2010 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

Index PX: 1 193 bodů (+0,3 % d/d); objem: 1 854 mil. Kč

Komentář k trhu
Obchodování na pražské burze včera zcela ovládla Komerční banka, která se během dne dostala na svá historická maxima poté, co zavítala na úroveň 4580 Kč. V tento moment přišli prodejci, nicméně i tak si titul polepšil o 2,4 % na 4 515 Kč. Také Erste Bank překonala většinu evropských bank, když posílila o 0,6 % na 856,4 Kč. Evropský bankovní sektor se přitom ocitl pod prodejním tlakem v čele se španělskými bankovními domy, když ratingová agentura Moody's dala do revize ratingové hodnocení závazků Španělska. Strmé růsty výnosů tak zaznamenaly španělské i portugalské dluhopisy. Pozornost investorů se v nadcházejících dvou dnech stočí v tomto kontextu k dvoudennímu summitu Evropské unie, který bude zahájen dnes. Pozitivní čísla včera opět přišla z USA, tentokrát v podobě průmyslové výroby, indexu Empire Manufacturing a příznivé inflace. Co se týče pražské burzy, kromě dvou bank se ještě dařilo NWR, které po úterní korekci posílilo o 2,4 % na 248 Kč. Na druhé straně stál naopak ČEZ, jenž skončil slabší o 0,4 % (750,1 Kč), a CETV, které bez významnější zprávy odevzdalo 3,3 % (372,4 Kč).

KB: Neutrální (Analytik: Milan Lávička)
Akcie Komerční banky včera na pražské burze zaznamenaly nárůst o 2,4 % a uzavřely na svém historickém maximu 4 515 Kč za akcii. Doposud byla cena akcií nejvýše v říjnu 2007 (4 505 Kč). Za růstem není žádná fundamentální zpráva.

ECM (Analytik: Pavel Ryska)
Podle generálního ředitele ECM REI Milana Janků má být zhruba polovina současného dluhu vyměněna za akcie, avšak konkrétní údaj o počtu nově emitovaných akcií Janků neuvedl. Druhá polovina dluhu má být přeměněna na tzv. Credit Loan Notes, tj. dluhové instrumenty, které neponesou úrok a které bude mít ECM povinnost postupně vykupovat, pokud dosáhne určitého objemu výnosů z prodejů nemovitostí.
Podotýkáme, že konverze dluhopisů na nové akcie bude znamenat výrazné zředění hodnoty stávajících akcií. K 30. 9. 2010 měla společnost závazky z dluhopisů ve výši cca 117 mil. EUR. Pokud chce společnost přeměnit na akcie polovinu z tohoto dluhu (cca 58,5 mil. EUR, tj. 1463 mil. Kč), potom by při cenách akcií z posledních měsíců musela emitovat něco mezi 10 – 20 miliony nových akcií. (V současnosti má přitom společnost cca 6,9 mil. akcií.) Tyto údaje jsou však zatím pouze indikativní a pásmo tak může být podstatně širší. Upozorňujeme nicméně, že řešení dluhu konverzí do akcií bylo již dlouho očekáváno a vyjádření proto nemusí nutně vést k výrazné tržní reakci.

Státní rozpočet 2011 schválen (Analytik: Petr Sklenář)
Parlament ČR ve středu ve třetím a posledním čtení schválil státní rozpočet pro příští rok. Schodek rozpočtu byl schválen ve výši 135 mld. korun (3,6 % HDP) při příjmech 1 044 mld. a výdajích 1 179 mld. Kč. Celkový deficit veřejných rozpočtů by měl dosáhnout 4,6% HDP (cca 180 mld. Kč). Pro letošní rok byl schválen rozpočet s deficitem 163 mld. korun. Za snížením rozpočtu stojí výdajové škrty v objemu 35 mld. Kč, které se především dotkly sociálního státu, mezd ve veřejném sektoru a omezení státní dotace pro stavební spoření. Současně růst ekonomiky by měl zvýšit daňové příjmy. Rozpočet hodnotíme jako první a pozvolný krok správným směrem ke stabilnějším veřejným financím.

KB: Neutrální (Analytik: Milan Lávička)
Akcie Komerční banky včera na pražské burze zaznamenaly nárůst o 2,4 % a uzavřely na svém historickém maximu 4 515 Kč za akcii. Doposud byla cena akcií nejvýše v říjnu 2007 (4 505 Kč). Za růstem není žádná fundamentální zpráva.

Autor článku

Atlantik FT  

Články ze sekce: INVESTICE